Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 441082
Title In Sterksel gaan de varkens netjes naar het toilet (interview met M. van Genugten)
Author(s) Plas, A. van der; Genugten, M.M. van
Source Omroep Brabant
Department(s) LR - PRC Sterksel
Publication type Sound recording (professional)
Publication year 2011
Keyword(s) dierenwelzijn - varkens - varkenshouderij - dierlijke productie - diergedrag - huisvesting, dieren - varkensstallen - animal welfare - pigs - pig farming - animal production - animal behaviour - animal housing - pig housing
Categories Animal Health and Welfare / Pigs
Abstract Onderzoekers van het Varkens Innovatiecentrum in Sterksel hebben een varkenstoilet ontwikkeld. Volgens de onderzoekers zijn varkens gelukkiger als ze kunnen poepen en plassen op een afstandje van hun ligplaats. Ook staan ze graag wat rustiger tijdens het doen van een kleine of grote boodschap. Het varkenstoilet is een oranje rooster in de vloer van de stal. Ook staan er hekken bij. "Als varkens poepen, gaan ze in een hele onstabiele houding staan," vertelt Marjolein van Genugten, onderzoekster aan de Universiteit van Wageningen. "Andere varkens kunnen hen dan omver duwen, op deze manier staan ze veel rustiger." Minder ammoniak Maar de onderzoekers hopen niet alleen op meer varkensgeluk. Ook hopen ze dat het varkenstoilet bijdraagt aan minder ammoniakuitstoot omdat de vervuiling bij de bron wordt aangepakt. Tot slot kunnen mineralen in mest en urine optimaal worden gebruikt, hopen de onderzoekers.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.