Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 441437
Title Varkenshouders zien snel kans op staartbijten
Author(s) Camerlink, Irene; Duijvesteijn, Naomi; Reimert, Inonge; Ursinus, Nanda
Source Varkenshouders zien snel kans op staartbijten, boerderij.nl, 2013-03-15, M. ten Hooven, http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/5/Varkenshouders-zien-snel-kans-op-staartbijten-1255562W/
Department(s) WIAS
Animal Breeding and Genetics
Adaptation Physiology
LR - Backoffice
Publication type Media appearance
Publication year 2013
Abstract Praktische varkenshouders zijn goed in staat om al in een vroegtijdig stadium te onderkennen of er in een koppel varkens staartbijten zal optreden. Varkenshouders zien snel kans op staartbijten Dit is een van de belangrijke conclusies van een interactieve masterclass 'Zicht op staartbijten', welke afgelopen dinsdag werd gehouden op Varken Innovatie Centrum Sterksel. De masterclass is een onderdeel van vier onderzoeksprojecten van Wageningen UR met als thema hoe varkens beter kunnen leven in groepen. Er waren ongeveer 60 deelnemers, waarvan ongeveer 20 varkenshouders. De rest waren bedrijfsadviseurs, dierenartsen, onderzoekers, vertegenwoordigers van de overheid en leden van de werkgroep Krulstaart. Er werden verschillende filmpjes vertoond met varkens in een groep. "Het was verbazend om te zien hoe snel varkenshouders al in een vroeg stadium onderkennen of het mis gaat met staartbijten. Zij zien snel of er onrust is in het hok en weten ook terdege waarom het mis zal gaan", zegt projectleider Irene Camerlink van Wageningen UR. Voor de deelnemers was het duidelijk dat er op termijn voor de varkenshouder een verbod op het couperen van staarten zal komen. De maatschappelijke denkwijze is wat dat betreft niet meer terug te draaien. "Voor de varkenshouder zijn er geen voordelen aan, alleen maar risico's. De instelling van de ondernemer of hij er nu al bewust mee aan de slag gaat is essentieel voor de kans op succes", aldus Camerlink. De basiszaken als gezondheid, klimaat en voeding moeten op orde zijn. Afleidingsmateriaal in de hokken is van secundair belang.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.