Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 497696
Title 'Wijnkopers zijn kuddedieren'
Author(s) Herpen, E. van
Source Buurtsuper 2009 (2009)03-04-2009.
Department(s) Marketing and Consumer Behaviour
MGS
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2009
Abstract WAGENINGEN 02/04 (ANP) = Mensen die wijn kopen in een supermarkt, kiezen veiligheidshalve vaak voor een fles van een schap dat al bijna leeg is. Dat doen ze omdat ze aannemen dat het wel lekkere wijn moet zijn, anders waren er niet zoveel flessen van verkocht. Kuddedieren, noemt marktkundige Erica van Herpen van de Wageningen Universiteit zulke consumenten. Want uit haar experimenten is bovendien gebleken dat mensen wijn die bijna is uitverkocht ook nog eens beter vinden dan andere. En dat is volgens Van Herpen objectief gezien onzin: het is suggestie omdat al zoveel andere mensen zo'n fles hebben gekocht. Van Herpen denkt niet dat supermarkten met deze kennis de wijnvakken bewust halfleeg laten. "Winkels willen graag volle schappen, omdat dat er mooier uit ziet. Ook kan een halfleeg schap al snel helemaal leeg raken en dat levert juist teleurgestelde klanten op", zegt zij. Het meelopersgedrag geldt overigens lang niet voor alle producten. Van sieraden, auto's, schoenen en kleding is bekend dat consumenten juist graag een enkel exemplaar willen hebben. "Niemand koopt een truitje met het risico dat een collega precies hetzelfde draagt". Kledingzaken proberen daarom bewust steeds slechts enkele stuks in de rekken te hangen.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.