Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 501275
Title Mycorrhiza’s toepassen bij aardbei is veelbelovend (interview van Tijs Kierkels met Joeke Postma)
Author(s) Postma, Joeke
Source ‘Mycorrhiza’s toepassen bij aardbei is veelbelovend’, Onder Glas , 2015-01-15, Tijs Kierkels, http://www.onderglas.nl/focus-mycorrhizas_toepassen_bij_aardbei_is_veelbelovend
Department(s) PE&RC
PRI Bioint Entomology & Disease Management
Publication type Media appearance
Publication year 2015
Abstract

Onderzoekster Joeke Postma van Wageningen UR:

‘Mycorrhiza’s toepassen bij aardbei is veelbelovend’

Opbouw van bodemweerbaarheid bij teelt op substraat staat volop in de belangstelling. Mycorrhiza’s – nuttige schimmels die in symbiose leven met de wortels – kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Het komt wel erg nauw; niet alle mycorrhiza’s zijn geschikt. Onderzoekster Joeke Postma van Wageningen UR is er in geslaagd wortels van aardbeien te koloniseren met Rhizophagus irregularis. Tegelijkertijd nam de aantasting door ziekteverwekker Phytophthora met de helft af.

Het ging om onbewortelde stek (hangstekken) die in schone potgrond werden gezet, waarin dus bij aanvang van de teelt nauwelijks bodemleven aanwezig was. Kolonisatie met een andere mycorrhiza-soort (Glomus etunicatum) was niet succesvol. “Dat laatste kan gewasafhankelijk zijn”, vertelt ze. “We kunnen niet één-op-één het verband leggen tussen de nuttige schimmel en de afname van de aantasting door Phytophthora (in vergelijking met de controle); daarvoor hebben we te weinig proeven gedaan. Maar het resultaat is zeer opmerkelijk. We willen graag hiermee verder; er is nog weinig bekend over mycorrhiza’s in de aardbeienteelt.”
Als mogelijk vervolg ziet ze een samenwerking tussen telers en onderzoek en eventueel leveranciers van mycorrhiza’s en substraten. “Het gaat er dan om in de praktijk te meten wat de kolonisatiegraad is en of het effect heeft op weerbaarheid. Ook een interessante vraag is of de nuttige schimmel niet door bestrijdingsmiddelen wordt gedood.”

Tijs Kierkels

Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.