Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 513192
Title Vis wordt vegetarisch
Author(s) Schrama, Johan
Source Vis wordt vegetarisch, EOS maandblad over wetenschap in samenwerking met Scientific American, 2016-12-01
Department(s) WIAS
Aquaculture and Fisheries
Publication type Media appearance
Publication year 2016
Abstract

Vis wordt vegetarisch

Het voer om vis kweken wordt vaker plantaardig.

Sinds 2014 wordt er meer kweekvis gegeten dan wilde vis. De viskweeksector groeit wereldwijd jaarlijks met 7 procent. Dit vereist een verdubbeling van de productie van visvoer voor 2020. Visvoer bestaat deels uit vismeel en –olie dat is gemaakt van sardienen en ansjovis. ‘ Om te voorkomen dat we de zee leeg vissen en dat er toch voldoende visvoer is, vindt er een verschuiving plaats van dierlijke naar plantaardige eiwitbronnen’, zegt Johan Schrama, visonderzoeker bij Wageningen University & Research.

In Amerika is het al gelukt om regenboogforel te laten groeien op een dieet van afgekeurde cashew- en amandelnoten. De vissen groeiden net zo hard. In Wageningen kijken onderzoekers of algen en wieren de eiwit- en vetbehoefte van tilapia en meerval kunnen dekken. Ze proberen ook reststromen uit de voedingsindustrie in te zetten als visvoer. Hierbij kijken ze onder meer hoe de vezels uit plantaardige biomassa de spijsvertering van de vis beïnvloeden. Ze onderzoeken ook of een eiwitrijk bijproduct van de productie van biodiesel voedingswaarde heeft voor de vis.

Ander potentiele bron is slachtafval van kippen en varkens. ‘Dat is meer voor langere termijn, want de Europese regelgeving is erg streng. Rundereiwit blijft verboden in visvoer, sinds de gekkekoeienziekte in de jaren tachtig. Verenmeel mag wel’, zegt Schrama. – PdJ

Bron: Wageningen Universiteit

Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.