Planproces

De Stolwijkersluis: Toekomst voor een gespaard landschap
De aanleiding voor het project Integrale Gebiedsuitwerking Stolwijkersluis was een scenariostudie van Wageningen Universiteit naar de toekomst van de vervallen Stolwijkersluis, die in 1990 de status van Rijksmonument kreeg. De sluis ligt in de dijk langs de Hollandsche IJssel en vormt symbolisch een verbinding tussen de historische binnenstad van Gouda en het open veenontginningslandschap van de Krimpenerwaard. De meningen over de toekomst van de sluis liepen uiteen, variërend van volledig herstel van de sluis tot sloop in verband met veiligheid van de waterkering. De scenariostudie, die werd uitgevoerd in samenwerking met de Historische Vereniging die Goude en de Stichting Restauratie Stolwijkersluis, werd met veel enthousiasme ontvangen in het gebied. In overleg met de betrokken wethouder van de gemeente Gouda (R. van Schelven) en de dijkgraaf van het toenmalige hoogheemraadschap Krimpenerwaard (J. Slingerland) werd besloten om een vervolgonderzoek op te zetten, met als uitgangspunt het weer doorvaarbaar maken van de sluis, aanleg van een kleine haven achter de sluis in de polder Veerstalblok in combinatie met verdere gebiedsontwikkeling binnen- en buitendijks.

In het voorjaar van 2004 is het project voorbereid met financiële ondersteuning van de Historische Vereniging die Goude. De aanvraag voor Belvederesubsidie werd in de zomer van dat jaar toegekend door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, zodat begin september gestart kon worden met het project.

Het project is uitgevoerd en gecoördineerd door een projectteam van de leerstoelgroep landgebruiksplanning van Wageningen Universiteit. Behalve met de bijdrage vanuit Belvedere is het project gefinancierd met bijdragen van de gemeente Gouda, de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Historische Vereniging die Goude en - in het kader van het Programma Woonnatuur - de Stichting Experimenten Volkshuisvesting en Dienst Landelijk Gebied. Daarnaast is nauw samengewerkt met de landinrichtingscommissie Krimpenerwaard.

Via de menu's bovenin het scherm vindt u meer informatie over de werkwijze van het project, de organisatorische structuur, de communicatie en een evaluatie van het verloop van het planproces.

Ga omhoog
Ga terug