Welkom / Het nieuwe zoeken in de Hydrotheek / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten november 2011 / De top 3 van november 2011 / Colofon /
Welkom

ChampagneglazenHet is nog even doorpakken geweest om de laatste puntjes op de i te zetten, maar daar is tie dan.... het nieuwe zoeken in de Hydrotheek. In deze Hydrotheek nieuwsbrief leest u daar meer over!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 58. In dit nummer aandacht voor het nieuwe zoeken in de Hydrotheek. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over klimaatbestendig inrichten, cultuurhistorie van de Rijn, energiebesparing in de afvalwaterketen, zuiveringsmoerassen, klimaat en waterkwaliteit en water en ruimtelijke ordening. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Het nieuwe zoeken in de Hydrotheek
Schermafdruk van het nieuwe zoeken in de HydrotheekIntroductie van een krachtige zoekmachine samen met een complete make-over zijn voor de Hydrotheek een feit. Kijk zelf op www.hydrotheek.nl.

Het is nu mogelijk op een meer google-achtige manier te zoeken. De presentatie van zoekresultaten is veranderd: met filters kan het zoekresultaat verfijnd worden op auteurs, trefwoorden, organisatie, STOWA thema, publicatiejaar, online beschikbaarheid, taal, tijdschrift of documenttype. Ook is de site in zijn geheel op de schop genomen: zonder frames, sitenavigatie bovenin, frisse uitstraling en sociale media als Twitter, RSS en LinkedIn zijn opgenomen.

In de komende nummers van de Hydrotheek nieuwsbrief zullen delen van de vernieuwde site extra onder de aandacht gebracht worden.
Klik op de www.hydrotheek.nl en neem zelf een kijkje naar het nieuwe zoeken.

Suggesties en reacties zijn welkom!
Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Praktijkboek voor klimaatbestendig inrichten
cover Ruimte voor klimaatHet online praktijkboek laat voorbeeldgewijs zien hoe klimaatadaptatie in praktijk wordt gebracht. Het geeft tips en biedt instrumenten voor klimaatbestendig plannen en inrichten. Dit praktijkboek beschrijft een twintigtal cases, die hebben geleid tot een reeks van lessen, tips en suggesties. Deze zijn ontwikkeld om te analyseren welke klimaatfactoren in het projectgebied van belang zijn en waar professionals bij klimaatbestendig inrichten rekening mee moeten houden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Rijnstrangen: sleutel voor verleden àn toekomst
RijnstrangenDrie onderzoekers brengen de verhalen van de eeuwenoude strijd met het water naar boven. De Rijnstrangen zijn daardoor rijk aan sporen van het eeuwenlange leven bij de rivier. Relicten van oude rivieren en andere landschapselementen zijn tastbare bewijzen, die nu allemaal bij elkaar gebracht zijn. Cultuurhistorie kan een belangrijke rol spelen als inspirator voor nieuwe ontwikkelingen. De Rijnstrangen kunnen een sleutelpositie krijgen. Provincie, waterschap en gemeenten kunnen daar hun voordeel mee doen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Haalbaarheidsstudie waterkracht rwzi Apeldoorn en Harderwijk
illustratie cover Waterkracht RWZI Apeldoorn en Harderwijk: haalbaarheidsstudie naar waterkracht op RWZI Apeldoorn en HarderwijkWaterschap Veluwe verkent momenteel de mogelijkheden van energiebesparingen in de afvalwaterketen. Eén van de mogelijkheden van energieopwekking is energie uit waterkracht. De belangrijke criteria van waterkracht zijn het verval (verschil in hoogte) en stroming (het debiet). Turbines of vijzels zetten de waterkracht om in elektriciteit. De elektriciteit is geschikt voor hergebruik door de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) of levering aan het net. Royal Haskoning heeft in eerste instantie een quickscan uitgevoerd naar de potentie van waterkracht op de rwzi Apeldoorn. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Zuiveringsmoerassen voor zuivering van drain- en slootwater
HelofytenfiltersSpeciaal aangelegde moerassen met rietplanten kunnen bij een gecontroleerde watertoevoer ruim 60% stikstof of 40% fosfaat verwijderen uit drain- en slootwater. Dat blijkt uit proeven in Limburg. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht.

 

Klimaatinvloed op waterkwaliteit en het voorkomen van cyanobacteriële toxines
Conceptuele weergave van het eutrofiërende effect van klimaat-veranderingZowel de fysische als de chemische en biologische toestand van oppervlaktewateren worden door klimaatverandering beïnvloed. Doordat verschillende klimaatfactoren verschillende effecten hebben, is de invloed van klimaatverandering op aquatische ecosystemen niet altijd eenduidig. Wat echter wel duidelijk is, is dat klimaatverandering eutrofiëring versterkt. Om deze negatieve effecten van klimaatverandering tegen te gaan zijn extra reducties in nutriëntenbelasting nodig. Ook is duidelijk dat hogere temperaturen leiden tot meer cyanobacteriën, met name in eutrofe wateren. Cyanobacteriën kunnen toxische stoffen produceren. De resultaten van deze studie bevestigen de aanwezigheid van een groot aantal eerder aangetroffen cyanobacteriële toxines in Nederlandse oppervlaktewateren. Dit is het eindrapport van de KvK hotspot Ondiepe wateren en veenweidegebieden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Binnen de KvK hotspot Ondiepe wateren en veenweidegebieden zijn recent ook de volgende publicaties verschenen:
- STOWA/WD rapport Een frisse blik op warmer water | details | volledige tekst.
- Tijdschriftartikel Warmer climate boosts cyanobacterial dominance in lakes | details | volledige tekst (beperkt toegankelijk).

Groenblauwe Randstad
Foto cover rapport Groenblauwe RandstadHet laatste decennium vindt er in het waterbeheer een omslag plaats van een technisch beheer met harde grenzen naar een meer natuurlijk waterbeheer dat een grotere veerkracht heeft. Hiernaast krijgt water een meer sturende rol in de ruimtelijke ordening. Verder is het risico op wateroverlast groot door bestaande tekorten in de bergings- en afvoercapaciteit van veel watersystemen. Voor veel gebieden in de Randstad ligt er een wateropgave op één van de volgende onderdelen: zoetwatervoorziening, waterberging en afvoercapaciteit, wateraanvoer, zoute kwel en bodemdaling. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Nieuwe aanwinsten november 2011

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema.
Voor de in NOVEMBER toegevoegde publicaties:

De top 3 van november 2011

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in NOVEMBER 2011.

1. Handreiking natuurvriendelijke oevers (rapport)
cover rapport Handreiking natuurvriendelijke oeversEen succesvolle natuurvriendelijke oever is het product van een goede samenwerking tussen veel partijen zoals planvormers, ecologen, aannemers, uitvoerders, beheerders, omwonenden, recreanten, visserij en beroepsscheepvaart en verder iedereen die met natuurvriendelijke oevers in aanraking komt. Er is dus een grote behoefte aan duidelijkheid. Duidelijke kennis en duidelijke communicatie. En dat bedoelt deze handreiking precies te zijn. Voor alle partijen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.


 

2. Waterbeheer tussen crisis en vernieuwing (proefschrift)
cover uitsnede Waterbeheer tussen crisis en vernieuwingHet doel van het onderzoek in dit proefschrift was: beschrijf en analyseer met behulp van systeemtheorieën de veranderingsprocessen die zich de laatste jaren voordoen in de sturing van het regionale waterbeheer van Nederland en ontwikkel aanbevelingen voor vernieuwing van de sturing. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Het draait om water: watercyclusplan 2010-2015 (rapport)
uitsnede cover Het draait om water: watercyclusplan 2010-2015 Dit Watercyclusplan beschrijft het geheel van taken en verantwoordelijkheden van Waternet. Dit Watercyclusplan 'Het draait om water' maakt de meerwaarde van de watercyclusbenadering voor de komende planperiode tot 2016 duidelijk. Daarbij is ervoor gekozen om deze meerwaarde te illustreren aan de hand van de vier kernwaarden van Waternet: veilig, klantgericht, duurzaam en vooraanstaand. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon:(0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##