Welkom / Zoeken en vinden / Over 2011 / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten december en januari / De top 3 van december 2011 en januari 2012 / Colofon /
Welkom

Schaatsen op de nevengeul van WageningenSinds de laatste nieuwsbrief hebben we van alles gehad: hoog water, strenge vorst, storm, sneeuw. Wat staat ons nog te wachten? We zullen het zien. Maar het is nu weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 59. In dit nummer aandacht voor het zoeken in de Hydrotheek. Ook is er aandacht voor dossiers en bieden we een terugblik over 2011. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over antibioticaresistente bacteriën in oppervlaktewater, wateroverlast en aansprakelijkheid, vismigratie en rwzi-effluent, rwzi-effluent en waterkwaliteit, grondwaterkwaliteit, grondwater trends, herinrichting van de Regge en rivierdijken. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Zoeken en vinden

Op www.hydrotheek.nl kunt u op een meer google-achtige manier zoeken en vinden. In een zoekbox typt u de termen, en de resultaten verschijnen met daarbij filters. Met deze filters kunt u het zoekresultaat verfijnen. Er zijn filters op auteur, trefwoord, organisatie, STOWA thema, jaar van uitgifte, online beschikbaarheid, taal, tijdschrift of documenttype.

In de zoekbox is het ook mogelijk verschillende termen te combineren met AND, OR en NOT en andere geavanceerde zoektechnieken. Klik voor meer info hierover op het vraagteken achter de zoekbox of klik hier.

Om u op weg te helpen staan er onder Dossiers speciale zoekvragen op diverse thema's. Speciale zoekvragen zijn gerichte zoekvragen in de Hydrotheek die een overzicht geven van de in de Hydrotheek aanwezige publicaties over het betreffende onderwerp. Bijvoorbeeld Wateroverlast in de stad, Energie en afvalwaterzuivering, Cyanobacteriën en IJkdijk.
Wanneer u een tip heeft voor een onderwerp, neemt u dan contact op met op met ons.

Over 2011

In 2011 zijn er weer een kleine 1700 publicaties in de Hydrotheek bijgekomen. Ruim 54% hiervan is online direct toegankelijk. Het aantal downloads uit de Hydrotheek collectie is 136111 (een groei van 40% vergeleken met 2010).

In 2011 heeft de Hydrotheek een grotere verandering ondergaan. Het is nu mogelijk op een meer google-achtige manier te zoeken en vinden. De presentatie van zoekresultaten is veranderd: met filters kan het zoekresultaat verfijnd worden op o.a. auteurs, trefwoorden en STOWA thema. Ook is de site in zijn geheel op de schop genomen: zonder frames, sitenavigatie bovenin, frisse uitstraling en sociale media als Twitter, RSS en Linkedin zijn opgenomen. Ook zijn er diverse speciale zoekvragen toegevoegd aan de Dossiers pagina.

In 2011 heeft de Hydrotheek nieuwsbrief een kleine 150 nieuwe abonnees kunnen verwelkomen. Tot slot heeft de Hydrotheek 146 followers via twitter en wordt de wekelijkse attendering naar een kleine 400 abonnees gestuurd.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Antibioticaresistente bacteriën in Maas, Rijn en Nieuwe Maas
Figure 5 Percentages of sensitive, monoresistant and multiresistant E. coli strains observed in Dutch riversIn de grote Nederlandse rivieren de Maas, de Rijn en de Nieuwe Maas komen bacteriën voor waarvan hoge percentages resistent zijn tegen een of meer soorten antibiotica. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van het RIVM.
Antibioticaresistente bacteriën kunnen op meerdere manieren in oppervlaktewater terechtkomen, bijvoorbeeld doordat mest van dieren die met antibiotica zijn behandeld, afspoelt naar het oppervlaktewater. Een andere oorzaak kan zijn dat gedeeltelijk gezuiverd of ongezuiverd afvalwater in oppervlaktewater wordt geloosd, bijvoorbeeld afkomstig van ziekenhuizen waar mensen zijn behandeld met antibiotica. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst

Meer inzicht in aansprakelijkheid gemeente bij wateroverlast
Cartoon pag. 16. Gemeentelijke aansprakelijkheid bij wateroverlastDoor klimaatontwikkelingen neemt het aantal (zeer) hevige buien toe. Water op straat is een van de oplossingen om de grote hoeveelheid water tijdelijk te bergen. In de praktijk ontstaan dan vragen over de aansprakelijkheid voor eventuele schade. Daarom hebben Stichting RIONED en de verzekeraars Centraal Beheer Achmea en OVO de publicatie Gemeentelijke aansprakelijkheid bij wateroverlast uitgebracht. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Vismigratie en lozingspluimen: samenvattend rapport
Foto cover Vismigratie en lozingspluimen: samenvattend rapportZeewaarts migrerende schieralen laten een gedragsverandering zien wanneer zij geconfronteerd worden met een lozingspluim van rwzi-effluent. Ruim de helft van de vissen verandert van zwemrichting en tracht langs de rand van de pluim te passeren. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | Achtergrondrapporten.

Effecten van effluentlozingen van rwzi's op het watersysteem
Foto cover Rapportage Effecten van effluentlozingen van rwzi's op het watersysteem in het beheergebied van waterschap Aa en MaasKennisdocument over het huidige aandeel van de lozingen van iedere rwzi in het beheergebied van waterschap Aa en Maas op de waterkwaliteit (fysisch-chemisch en ecologisch) van het ontvangend oppervlaktewater. Op basis van de verzamelde gegevens in dit document wordt theoretisch verkend welke effluentensamenstelling in de huidige situatie noodzakelijk is om te voldoen aan de KRW doelstellingen in het oppervlaktewater. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Grondwaterkwaliteit in Natte Natuurparels waterschap Aa en Maas
Foto cover Verkenning grondwaterkwaliteit in Natte Natuurparels in het beheergebied van waterschap Aa en MaasIn 2009 en 2010 is grondwater bemonsterd van 15 Natte Natuurparels in het beheergebied van waterschap Aa en Maas. Op basis van deze eerste verkenning zijn enkele typerende eigenschappen van het grondwater beschreven en is een inschatting gemaakt van de mogelijke kansen en risico's van vernatten van Natte Natuurparels met dit grondwater (opzetten van de peilen). Daarbij is gekeken naar mogelijke risico's voor de na te streven vegetatie en de mate waarin het grondwater door menselijke activiteiten wordt beïnvloed. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Trendanalyse grondwater waterschap Rijn en IJssel
Foto cover Trendanalyse grondwater Waterschap Rijn en IJsselOmdat het verdrogingsprobleem nog steeds actueel wil Waterschap Rijn en IJssel in een nieuwe studie de actuele stand van zaken wat betreft de trends in grondwater weten. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Analyzing the renaturalization of the Dutch Regge river
cover Complex and dynamic implementation processesThe authors have assembled the results of over two years of research about the renaturalization efforts of the Regge River in the Twente region (NL). The authors provide a careful evaluation of the many different projects over the last decade as part of the long term vision for the River Regge. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Robuuste multifunctionele rivierdijken
Cover foto Robuuste multifunctionele rivierdijkenEen overzicht wordt gegeven van de problematiek van het aanpassen van de waterkeringen in het rivierengebied aan onder andere een veranderend klimaat en het combineren van functies in een robuuste waterkeringszone. Daarnaast worden plannen voor een vijftal locaties in het landelijk gebied geschetst. Naar aanleiding van deze plannen zijn de belangrijkste stakeholders geïnterviewd. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Nieuwe aanwinsten december en januari
In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen 2 maanden aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema.
Voor de in DECEMBER en JANUARI toegevoegde publicaties:
De top 3 van december 2011 en januari 2012

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in DECEMBER 2011 en JANUARI 2012.

1. Waterbeheer tussen crisis en vernieuwing (proefschrift)
Het doel van het onderzoek was: beschrijf en analyseer met systeemtheorieën de veranderingsprocessen die zich de laatste jaren voordoen in de sturing van het regionale waterbeheer van Nederland en ontwikkel aanbevelingen voor vernieuwing van de sturing. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Gebiedsgericht grondwaterbeheer in de praktijk (rapport)
Gebiedsbericht grondwaterbeheer vraagt om een aanpak die is toegespitst op de specifieke omstandigheden van de locatie. Om dit Gebiedsbericht grondwaterbeheer te faciliteren heeft het RIVM op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) enkele algemene praktische aanwijzingen opgesteld. Deze zijn gericht op een methode om de afbakening van het beheersgebied te bepalen en om de bronzone voor grondwaterverontreiniging aan te pakken. Ook is een procedure opgesteld om het grondwater te monitoren, wordt de beoordeling van de grondwaterkwaliteit belicht en een kosten-batenanalyse besproken. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Effecten van effluentlozingen van rwzi's op het watersysteem
Cover foto Rapportage Effecten van effluentlozingen van rwzi’s op het watersysteem in het beheergebied van waterschap Aa en MaasKennisdocument over het huidige effect/aandeel van de lozingen van de 7 rwzi's binnen het beheergebied van waterschap Aa en Maas op de waterkwaliteit (zowel fysisch-, chemisch als ecologisch) van het ontvangend oppervlaktewater. In deze rapportage is dit gedaan voor de fysisch-chemische waterkwaliteit, maar niet voor de ecologische waterkwaliteit. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA:http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon:Paulien van Vredendaal
Bezoekadres:Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres:Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon:(0317) 484440
E-mail:hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##