Welkom / Weten wat waterschappen publiceren? / Nieuwe dossiers / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten februari / De top 3 van februari / Colofon /
Welkom

nieuwe Hydrotheek flyer met cartoon van Auke HerremaZou de lente toch bijna komen? Een zonnetje? Het lijkt er op. Een mooi moment voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 60. In dit nummer aandacht voor de publicatieoverzichten van STOWA deelnemers en een aantal nieuwe Dossiers. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over de grondwaterbalans Drenthe, opslag van regenwater, trendanalyse meetnetten Rijnland, gewasbescherming, effect van een zuiveringsmoeras, recreatievaart en waterplanten en mogelijke afnemers van zuiver CO2. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Weten wat waterschappen publiceren?

Dat kan rechtstreeks in de Hydrotheek. In het bovenmenu van de Hydrotheek kunt u via Publicatieoverzichten van alle STOWA-deelnemers - waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat - publicatieoverzichten oproepen.
Daarnaast kunt u na een zoekactie in de rechterkolom met het filter Instantie inzoomen op organisaties die betrokken zijn geweest bij het in de publicatie beschreven onderzoek.

Hieronder staan enkele voorbeelden van beschikbare publicatielijsten. Klikken op de naam van de organisatie toont een publicatieoverzicht van de betreffende organisatie.

>> Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht
>> Provincie Gelderland, Dienst Milieu en water
>> Waterschap De Dommel
>> Rijkswaterstaat Waterdienst
>> Waterschap De Dommel
>> Wetterskip Fryslân

Mist u een publicatie, of wilt u een publicatieoverzicht op uw website?
Neem contact op en stuur uw publicaties naar de Hydrotheek.

Nieuwe dossiers
Er zijn weer diverse thema's toegevoegd aan de Dossiers pagina. Deze thema's zijn speciale zoekvragen in de Hydrotheek, waarmee -met één muisklik- een lijst met relevante publicaties rondom een bepaald thema gegeven wordt.

Recent toegevoegde thema's zijn:
- Onzekerheid bij hoogwatersituaties;
- Verzilting en waterbeheer;
- Waterharmonica;
- Kaderrichtlijn Water (KRW).

Wilt u ze allemaal bekijken? Klik hier.

Heeft u belangstelling voor een ander dan deze genoemde thema's? Of wilt u op de website van uw organisatie een thema-link naar relevante publicaties in de Hydrotheek. Neem dan contact op.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Grondwaterbalans Drenthe
Cover Onderzoek grondwaterbalans provincie Drenthe. Figuur 4.1 Begrenzing deelgebieden 1 tot en met 3De huidige waterhuishouding in de provincie Drenthe is beschreven aan de hand van een grondwaterbalans en het grondwaterregime. Daarbij is apart gekeken naar de effecten van wateraanvoer. Mogelijke effecten van klimaatverandering zijn geanalyseerd voor de vier KNMI klimaatscenario's uit 2006. Ingegaan is op de effectiviteit van afzonderlijke maatregelen voor de vergroting van de grondwatervoorraad. Aan de hand van de berekeningsresultaten en uitgevoerde analyses zijn vuistregels beschreven voor de kwantificering van de grondwatervoorraad die kan worden benut voor de landbouw, de natuur en/of de drinkwaterwinning. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Tijdelijke opslag van regenwater in de bodem
Foto cover Fysieke onderlegger voor het deltaprogramma: kansen voor waterconservering on regionale stroomgebiedenDoor klimaatverandering zal de beschikbaarheid van voldoende zoet water verminderen. Dit rapport gaat in op de vraag welke kansen er in verschillende regio's zijn om overschot aan regenwater tijdelijk te conserveren in de bodem en in het regionaal oppervlaktewatersysteem om deze voorraad te kunnen benutten in tijden van watertekort. In kaartbeelden wordt weergegeven waar waterconservering in regionale stroomgebieden kansrijk is. Daarmee ontstaat inzicht in de mate waarin en de wijze waarop regionale stroomgebieden zelfvoorzienend kunnen worden, dus onafhankelijk van de aanvoer van gebiedsvreemd water. Ook geeft het rapport een overzicht van mogelijke maatregelen voor waterconservering. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Trendanalyse meetnetten Rijnland
Figuur. Trends biologische kwaliteitsratio's. Trendanalyse meetnetten Hoogheemraadschap van RijnlandWelke ontwikkelingen zijn er de laatste decennia geweest in de oppervlaktewaterkwaliteit van het beheergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland en in de kwaliteit van het zuiveringseffluent en -slib? Dat zijn de kernvragen waar deze studie zich op richt. Voor deze studie zijn meetgegevens gebruikt van vijf meetnetten: het agrarisch meetnet, het meetnet oppervlaktewaterkwaliteit, het meetnet awzi's, het biologisch meetnet en het KRW-meetnet. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Gewasbescherming kan nog duurzamer
Figuur 3. Milieubelasting van oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen over 1997-1999, 2004-2005, 2008-2010Uit een evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat de doelen uit de Nota Duurzame Gewasbescherming (LNV 2004) nog niet zijn behaald. De inspanningen van onder meer telers en drinkwaterbedrijven zijn al wel zichtbaar.
Dankzij wetgeving voor gewasbescherming is de waterkwaliteit vooruit gegaan, al zijn de beleidsdoelen voor de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater en voor de drinkwaterwinning niet bereikt. Ook bevat het oppervlaktewater op de helft van de meetlocaties nog te veel gewasbeschermingsmiddel. Wel zijn de beleidsdoelen voor voedselveiligheid en economie gehaald. De meeste zorg zit bij arbeidsveiligheid, vooral in de tuinbouw. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | Achtergrondrapporten.

Het effect van zuiveringsmoeras op kwaliteit van RWZI-effluent
logo WIPE - Waterharmonica Improving Purification Effectiveness (Moeraszuiver afvalwater)In het project WIPE (Waterharmonica Improving Purification Effectiveness) is onderzocht wat het effect van een zuiveringsmoeras (waterharmonica) op de kwaliteit van RWZI-effluent is, met als uiteindelijk doel aanbevelingen te formuleren hoe de inrichting van zuiveringsmoerassen geoptimaliseerd kan worden. De focus van het onderzoek lag op risico's van stoffen en pathogenen, die in RWZI-effluent aanwezig kunnen zijn en die bij een reguliere RWZI direct in oppervlaktewater geloosd worden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Effect gemotoriserde recreatievaart op waterplanten
Met enige regelmaat worden er ideeën geopperd om min of meer in onbruik geraakte vaarten en kanalen voor de recreatievaart geschikt te maken. Daarbij komt de vraag aan de orde wat hiervan de gevolgen zijn voor de natuur in en langs die watergangen. Vooral de achteruitgang van de waterplanten en de daarmee samenhangende fauna, wordt vaak gevreesd. Is dat terecht? Zijn de KRW-doelen bij toenemende scheepvaart nog wel haalbaar? Deze notitie geeft een overzicht van de beschikbare literatuur over het effect van recreatievaart op waterplanten. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

CO2 uit slibgas rwzi Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
coverfoto CO2 uit slibgas rwzi HHNK in BeverwijkEind 2011 wordt er bij de afvalwaterzuivering van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) in Beverwijk een nieuwe groen gas opwerkingsinstallatie geplaatst die zuiver kortcyclische CO2 genereert als restproduct. Dit CO2 zou kunnen worden gebruikt voor andere nuttige toepassingen die zuiver CO2 gebruiken. Agentschap NL heeft BioGast gevraagd om te onderzoeken of en waar het CO2 van HHNK in Beverwijk economisch rendabel ingezet kan worden en wat hierbij de energiewinst is. In dit rapport zijn mogelijke afnemers van het zuivere CO2 geïnventariseerd. Hierbij is gekeken naar de eisen die de verschillende soorten afnemers aan het zuivere CO2 stellen. In de economische evaluatie zijn vervolgens deze eisen, de kosten, investeringen en baten van de mogelijke CO2 afzet tegen het licht gehouden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Nieuwe aanwinsten februari

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema! Omdat in de vorige nieuwsbrief een foutje geslopen was treft u nogmaals de verbeterde aanwinsten van december en januari aan.

Voor de in FEBRUARI toegevoegde publicaties:

Voor de in DECEMBER en JANUARI toegevoegde publicaties:
De top 3 van februari

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in FEBRUARI 2012.

1. SPOEL: an instrument for training, simulation and testing of emergency planning for mass evacuation (hoofdstuk)
Figuur 2. SPOEL evacuation exercise instrumentThe authors focus on possibilities for evaluating the preparation of the Netherlands for a mass evacuation before being exposed to the consequences of a flooding disaster. In this article, they describe version 1.0 of the evacuation exercise model 'SPOEL', which can support the evaluation of flood preparedness in the absence of real flood events. Also, they describe results of two case studies in which this model was used and compare it to lessons learned from real evacuations in the New Orleans area. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Klimaateffecten op Natura 2000 moerascorridor: quick scan Groene Hart (rapport)
Foto cover Klimaateffecten op Natura 2000 moerascorridor: quick scan Groene HartEen antwoord op de volgende vraag wordt gezocht: Welke gevolgen heeft klimaatverandering op eutrofiëring, verdroging en verzilting in acht Natura 2000 gebieden in het Groene Hart? De hydrologische gegevens zijn gebruikt van acht gebieden: Naardermeer, Botshol, Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven, Molenpolder, Groot Wilnis Vinkeveen, Nieuwkoop en Noorden, Oukoop en Krimpenerwaard. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Zijn natuurvriendelijke oevers effectief voor de KRW? (artikel)
Foto cover Scoren met natuurvriendelijke oeversDe aanleg van natuurvriendelijke oevers biedt mogelijkheden voor het ontwikkelen van water- en oeverplanten en heeft onder andere positieve effecten op macrofauna en visstand. Deze effecten waren niet eerder statistisch onderbouwd. In het onderzoek 'Scoren met natuurvriendelijke oevers' werden gegevens van waterschappen verzameld en geanalyseerd. Een artikel over dit onderwerp in het vakblad H2O. Meer lezen? Klik op | details artikel | rapport Scoren met natuurvriendelijke oevers.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon:(0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##