Welkom / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten juni / Top 3 van juni / Colofon /
Welkom

Prettige vakantie toegewenstOp de valreep van de zomervakantie verschijnt er nog een korte Hydrotheek nieuwsbrief! Wanneer u ook gaat: een goede vakantie toegewenst!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 64. In dit nummer hebben we in de rubriek Waterjuweeltjes enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over meststoffenwet, zwemwaterkwaliteit, innovatieve dijken, bufferboeren, zoet water en verzilting en waterkwaliteitsmeetnet. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Evaluatie meststoffenwet 2012: syntheserapport
Evaluatie Meststoffenwet 2012. Bron: http://www.alterra.wur.nlDe resultaten van het onderzoek naar de uitvoering en de milieueffecten van het Nederlandse mestbeleid vanaf 2006 zijn in dit rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving samengevoegd. Binnen de speelruimte van het huidige voorgenomen beleid zijn de belangrijkste opties hiervoor: het consequent toepassen van criteria voor mestverwerking, het intensiveren van de handhaving, en de koppeling van het afschaffen van productierechten aan de bewezen werking van het nieuwe stelsel. Daarnaast is het zinvol meer aandacht te hebben voor managementverbetering op bedrijven met hoge mineralenoverschotten en voor de inzet van technische en financiële instrumenten ter verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | achtergrond rapportages.

Kwaliteit zwemwater in Europa
cover European bathing water quality in 2011Meer dan 22.000 zwemlocaties in heel Europa zijn onderzocht voor het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie en de European Environment Agency. Per land is een rapport beschikbaar. De kwaliteit van het open zwemwater in Nederland is in 2011 verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor, maar blijft slechter dan in andere Europese landen. Meer dan 10% van de locaties in Nederland voldoet niet aan minimumnormen voor waterhygiëne. Dat geldt vooral voor binnenwateren, zoals rivieren en plassen. Meer lezen? Klik op | Nationaal rapport zwemwaterkwaliteit Nederland | State of bathing water | Kaart van de kwaliteit van het zwemwater per plaats in Europa | Landelijke website met informatie over zwemwater.

Verkenning innovatieve dijken in het Waddengebied
cover foto Verkenning innovatieve dijken in het WaddengebiedEen overzicht van innovatieve dijkconcepten wordt gegeven. Op basis daarvan is in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van de vier Noordelijke waterschappen nagegaan op welke dijktrajecten langs de Waddenzee innovatieve dijkconcepten mogelijk zijn. Innovatieve dijkconcepten kunnen goedkoper zijn, beter passen in het landschap, nieuwe kansen bieden voor het Waddengebied, beter tegemoet komen aan de internationale status van de Waddenzee als belangrijk natuurgebied en ook robuuster zijn en daarmee beter beschermen tegen de effecten van klimaatverandering. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Bufferboeren: waterschap en boeren werken samen tegen verdroging
Op de foto wordt direct maïs in een graszode gezaaid met minimale grondbewerking. Hiermee wordt minder organische stof afgebroken en meer aan de oppervlakte gehouden. Bron: http://www.deltaplanhogezandgronden.nlHet mogelijk dalen van de grondwaterstand door intensivering van de drinkwaterwinning heeft agrariërs en Brabant Water bij elkaar gebracht in het project Bufferboeren. Het project is een zoektocht naar praktische maatregelen om de effecten van verdroging zoveel mogelijk te reduceren. In de eerste fase is in 2010 een integrale set van praktische maatregelen opgesteld. In de tweede fase (2011-2014) worden deze maatregelen in de praktijk getest. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Alles over zoet water en verzilting in de Zoet-zoutkrant
Zoetzout krant: zoet-zouttweedaagse op Texel, 31/05, 1/06, 2012Kennis voor Klimaat, RWS Waterdienst en STOWA hielden op 31 mei en 1 juni 2012 een tweedaags symposium over de toenemende verzilting van het grond- en oppervlaktewater, die extra wordt aangejaagd door klimaatverandering. Over de beschikbaarheid van zoet water en verzilting bracht STOWA de Zoet-Zoutkrant uit. Artikelen die in de uitgave te vinden zijn:

  • Toenemende verzilting vereist 'mentale omslag bij waterbeheerders en gebruikers'
  • Deelsessie 'Omgaan met zout: niet-technische maatregelen': Voors en tegen van het beprijzen van zoetwater
  • Deelsessie 'Wat kunnen we doen in het hoofdwatersysteem om zoetwatertekorten en verzilting tegen te gaan?': Zoutindringing voorkomen, maar tegen welke prijs?
  • Posterpresentaties zoet-zouttweedaagse Texel
  • Deelsessie 'Zoutgevoelige natuur en landbouw': Flexibeler omgaan met chloridenormen
  • Zoet en zout water in de praktijk
  • Deelsessie 'Verzilting en waterbeheer, maatregelen in het regionale systeem': Het ene waterschap is het andere niet...
  • De lessen van Texel!
  • Postersessies
Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | korte filmimpressie over de zoet-zout-tweedaagse | alle presentaties in beeld.

30 jaar RIWA-base: details van het gegevensbeheer 1.0
Cover 30 jaar RIWA-base: details van het gegevensbeheer 1.0RIWA, de Vereniging van Rivierwaterleidingbedrijven in Nederland en België, streeft naar een dusdanige kwaliteit van het oppervlaktewater, dat drinkwaterbereiding met zo natuurlijk mogelijke technieken kan plaatsvinden. Eén van de middelen die RIWA daarbij inzet is het opzetten, uitvoeren en onderhouden van een waterkwaliteitsmeetnet. 30 jaar RIWA-base is een bundeling van de gehanteerde methoden en technieken. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Nieuwe aanwinsten juni

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!

Voor de in JUNI toegevoegde publicaties:

Top 3 van juni

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in JUNI 2012.

1. Kennisprogramma Deltaproof (rapport)
Logo DeltaproofHet startrapport van het kennisprogramma Deltaproof beschrijft de opzet en achtergronden van het kennisprogramma, de route die gevolgd is om tot een vraaggestuurd programma te komen, de speerpunten en de wijze waarop STOWA de regionale kennisontwikkeling in het kader van het Deltaproof maken van Nederland, vorm gaat geven. Deltaproof onderzoekt samen met regionale waterbeheerders hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het Deltaproof maken van Nederland, met het oog op klimaatverandering. Het gaat om twee belangrijke opgaven: waterveiligheid om overstromingen en wateroverlast tegen te gaan en zorgen voor de beschikbaarheid van voldoende zoetwater in perioden van extreme droogte. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Droogte, verzilting en binnendijkse natuur in de Zuidwestelijke Delta (rapport)
Foto cover Droogte, verzilting en binnendijkse natuur in de Zuidwestelijke DeltaDroogteperioden zullen in de komende decennia wellicht frequenter optreden. Ook wordt een verdere stijging van de zeespiegel verwacht. Deze fenomenen betekenen voor de Zuidwestelijke Delta: meer invloed van droogte en zout op de binnendijkse natuur. In deze studie is onderzocht waar in de Zuidwestelijke Delta droogte en verzilting wellicht nu al knelpunten vormen voor binnendijkse natuur en waar en wanneer dergelijke knelpunten in de toekomst kunnen ontstaan. Voor de toekomst wordt hierbij enerzijds uitgegaan van autonome ontwikkeling en anderzijds van de vier deltascenario's. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Statistiek van extreme gebiedsneerslag in Nederland (rapport)
Foto Automatische regenmeter met een aarden wal. Bron. rapport Statistiek van extreme gebiedsneerslag in Nederland. pag. 7, Figuur 2.3Kansverdelingen van extreme neerslag zijn doorgaans afgeleid uit puntmetingen van regenmeternetwerken en gelden voor een locatie. Echter, in het waterbeheer is vaak de extreme gebiedsneerslag van belang. Indien daarvoor de gangbare neerslagstatistieken worden gebruikt treedt een onderschatting op van de herhalingstijd. Daarom is het wenselijk om een statistiek van extreme gebiedsneerslag af te leiden. Het KNMI heeft in samenwerking met de Leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer van Wageningen Universiteit een klimatologische radardataset van de periode 1998-2008 opgebouwd en geanalyseerd. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##