Welkom / Tijdschriftartikelen Visionair online beschikbaar / Nieuwe dossiers / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten september 2012 / De top 3 van september 2012 / Colofon /
Welkom

Lopen langs Ginkelse plassen en poelenNa een rustige herfstweer week is het weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 66. In dit nummer aandacht voor de online tijdschriftartikelen van Visionair en een aantal nieuwe Dossiers. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over korrelslib, blue energy, mest en water, water en akker, balans van de leefomgeving, toekomst veenweide, Deltaprogramma 2013, landbouwpraktijk en waterkwaliteit en wiki beekherstel. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Tijdschriftartikelen Visionair online beschikbaar
Logo Visionair. Bron: http://www.invisionair.nlMet Sportvisserij Nederland is afgesproken dat alle artikelen uit het tijdschrift Visionair ook online beschikbaar zijn via de Hydrotheek. Visionair is het vakblad van Sportvisserij Nederland. Het is een glossy magazine over de biologie en het beheer van vissen. De digitale editie van een nummer verschijnt met enige vertraging na de papieren editie. Bekijk de artikelen online via | Visionair in de Hydrotheek | Visionair op Sportvisserij Nederland.

De Hydrotheek als repository, d.w.z. een centraal punt voor duurzame opslag van water gerelateerde publicaties met een goede vindbaarheid en verspreiding, groeit. Via dit voorbeeld ziet u dat de Hydrotheek u kan ondersteunen het duurzaam opslaan van publicaties.
Heeft u digitale publicaties? Lever ze aan en de Hydrotheek zorgt voor opslag en vindbaarheid in de Hydrotheek.
Wilt u uw rapporten laten digitaliseren? De Hydrotheek verzorgt de logistieke handling van het scannen en zorgt voor opslag en opname in de Hydrotheek.
Voorwaarde in beide gevallen is dat ze binnen de scope van de Hydrotheek vallen.
Neem s.v.p. contact op om te informeren naar de mogelijkheden.
Nieuwe dossiers
De volgende thema's zijn nieuw toegevoegd aan de Dossiers pagina:
Deze thema's zijn speciale zoekvragen in de Hydrotheek, waarmee -met één muisklik- een lijst met relevante publicaties rondom een bepaald thema gegeven wordt. Wilt u ze allemaal bekijken? Klik hier.

Heeft u belangstelling voor een ander dan deze genoemde thema's? Of wilt u op de website van uw organisatie een thema-link naar relevante publicaties in de Hydrotheek. Neem dan contact op.
Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Magic granules
Figure 3.1: Results of the phosphorus distribution. Pag. 18Het proefschrift bestaat uit twee delen. Deel een gaat over de scheiding van biomassa in korrelslib reactoren. Deel twee gaat over de microbiele diversiteitsverschillen van aërobe korrels slib. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht.

Stroom uit de Afsluitdijk
Afsluitdijk met standbeeld Lely. Bron: http://resource.wur.nl/wetenschap/detail/financiering_proefcentrale_blue_energy_rond/De geplande renovatie van de Afsluitdijk is dé gelegenheid om een proefinstallatie te bouwen voor blue energy: elektriciteit die wordt opgewekt op het grensvlak tussen zout en zoet water. Al over zes jaar kan op de dijk een grote centrale verrijzen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over blue energy.

 

Van water en mest: mestverwerking moet de waterkwaliteit verder verbeteren
De waterkwaliteit in Nederland moet van Europa omhoog. Al decennia wordt daarom gewerkt aan vermindering van de uitspoeling van mineralen uit mest naar het grondwater. De laatste jaren heeft dat onvoldoende resultaat. Het wordt tijd voor een nieuwe koers; boeren moeten hun mest meer gaan verwerken. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over mest en waterkwaliteit | website Alles over mestverwerking en energie uit biomassa.

Water-kennis-akker: samen kansen benutten
cover Water-kennis-akker: samen kansen benuttenDe landbouw weet als geen ander wat het betekent om met teveel of te weinig water te maken te hebben. Waterschap en landbouw hebben elkaar nodig, omdat de beste en goedkoopste waterberging via de bodem plaatsvindt. Vraagstelling van deze brochure is: kunnen we elkaar versterken door kennis te nemen van elkaars standpunten? Levert dit situaties op waar beiden bij gediend zijn? Om dit te onderzoeken is een aantal watermaatregelen behandeld in dit boekje, waarbij beider geluiden gehoord worden. Dit is een boekje over te droog, te nat, te zout en extreme weersomstandigheden in akkerbouwend Nederland. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Balans van de Leefomgeving 2012
Balans van de Leefomgeving 2012In deze Balans van de Leefomgeving 2012 wordt gekeken naar de effecten van beleid, en worden handreikingen gegeven om de kwaliteit van de leefomgeving te versterken: om zuinig om te kunnen gaan met natuurlijke hulpbronnen, om wonen en werken goed op elkaar af te stemmen, om landbouw en natuur beter samen te laten gaan. De concrete conclusies en aanbevelingen richten zich op de zes themagebieden die voor de leefomgeving een grote betekenis hebben, waaronder waterveiligheid en waterbeheer. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | website Balans van de Leefomgeving 2012 | Nieuwsberichten per thema.

Toekomst Veenweide: klimaatadaptatie en maaivelddaling methode en toepassing in Midden-Delfland
uitsnede cover Toekomst VeenweideToekomst Veenweide nodigt belanghebbenden in het veenweidegebied van Midden-Delfland uit om na te denken over klimaatverandering in hun gebied. Door het ontwikkelen van een aansprekende beeldtaal is het boek voor iedereen toegankelijk, van boer tot bestuurder. Het boek geeft de opbrengsten weer van het Kennis voor Klimaat project 'Toekomst Veenweide'. Het geeft inzicht in de mogelijkheden voor een klimaatadaptieve inrichting van veenweidegebieden. De twee delen, Werkboek en Inspiratieboek, zijn complementair. Meer lezen? Klik op | details | Toekomst Veenweide Inspiratieboek | Toekomst Veenweide Werkboek | meer publicaties over veenweiden en klimaatverandering | meer publicaties over veenweiden en waterstand.

Deltaprogramma 2013
foto website DeltaprogrammaHet op orde krijgen en houden van de waterveiligheid en zoetwatervoorziening is een miljardenopgave. Dit wordt bevestigd in het Deltaprogramma 2013 dat half september door staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ondanks goede voortgang ligt er nog veel werk om de dijken aan de huidige normen te laten voldoen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | bijlagen Deltaprogramma 2013| website Deltaprogramma..

Landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland, periode 1992-2010
cover Landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland, periode 1992-2010Het stikstofoverschot in de Nederlandse landbouw is tussen 1992 en 2010 met bijna 50 procent afgenomen. Dit is een gevolg van maatregelen die vanwege de Europese Nitraatrichtlijn in de Nederlandse landbouw zijn genomen, zoals minder mest gebruiken gedurende een kortere tijd van het jaar. Dit blijkt uit een inventarisatie van de ontwikkelingen in de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit en de landbouwpraktijk. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst .

Wiki beekherstel
Beekje. Bron: www.watermozaiek.nlOp verschillende plaatsen in Nederland en vanuit diverse beleidsopgaven (zoals WB21 en KRW) is men bezig met beekherstel. Bij de planvorming voor het ontwerp van een nieuwe inrichting, het toekomstige beheer en de bijbehorende maatregelen blijken er veel kennislacunes te zijn. Deze kennislacunes doen zich met name voor op het terrein van geomorfologische processen. De belangrijkste kenmerken daarvan zijn het patroon (meanderen in het horizontale vlak), de dimensies (het dwarsprofiel) en de dynamiek (stroming van water en transport van zand). Vanuit de praktijk heeft men behoefte aan een actueel en toegankelijk overzicht van relevante literatuur en ervaringsgegevens op dit terrein. Daarvoor is wikibeekherstel.nl opgericht. De site is sinds oktober 2011 online. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over (her)meanderen.

Nieuwe aanwinsten september 2012

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!

Voor de in SEPTEMBER toegevoegde publicaties:

De top 3 van september 2012

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in SEPTEMBER 2012.

1. Watersysteemonderzoek Paterswoldsemeer (rapport)
PatesrwoldsemeerDe ecologische toestand van het Paterswoldsemeer voldoet niet aan de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Er treedt regelmatig blauwalgbloei op wat onder andere een probleem vormt voor recreanten, met name voor badgasten. Om de oorzaken van de problemen te achterhalen is een systeemanalyse gemaakt van het meer, waarbij de belangrijkste sturende factoren zijn bepaald. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Zoetwatervoorziening in Nederland: landelijke analyse knelpunten in de 21e eeuw (rapport)
cover Foto Zoetwatervoorziening in Nederland: landelijke analyse knelpunten in de 21e eeuwDeze knelpuntenanalyse is een eerste stap in een verkenning van de zoetwaterproblematiek. Het doel van de analyse is om vast te stellen waar de toekomstige watervraag groter is dan de waterbeschikbaarheid, hetzij qua hoeveelheid, hetzij qua kwaliteit. Daartoe is de watervraag van diverse gebruikers in beeld gebracht, evenals de waterbeschikbaarheid, nu en in de toekomst. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Plaag risico analyses van tien exotische vissoorten in Nederland (rapport)
Foto cover Plaag risico analyses van tien exotische vissoorten in NederlandBinnen het onderzoek zijn tien exotische vissoorten onderzocht die een risico kunnen vormen voor de inheemse visfauna. Zeven van deze soorten (Kesslers grondel, zwartbekgrondel, marmergrondel, Pontische stroomgrondel, witvingrondel, blauwband en dikkopelrits) hebben zich reeds in Nederland gevestigd. Voor de drie andere soorten (Chinese modderkruiper, Amoergrondel, naakthalsgrondel) is de kans aanwezig dat deze zich op korte termijn vestigen. Soorten als karper, snoekbaars en roofblei die al langere tijd in Nederland aanwezig zijn en die als ingeburgerd beschouwd worden zijn niet meegenomen binnen het onderzoek. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##