Welkom / Video's van STOWAvideo doorzoekbaar in de Hydrotheek / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten oktober 2012 / De top 3 van oktober 2012 / Colofon /
Welkom

foto: Struinen in het bos van HoekelumVeel bladeren zijn inmiddels gevallen, soms schijnt de zon en nu is het weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 67. In dit nummer aandacht voor de video's van het STOWAvideo youtube kanaal die nu doorzoekbaar zijn in de Hydrotheek. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over de omgang van Nederlanders met waterveiligheid en overstromingsdreiging, energieaspecten van teruggewonnen fosfaat, het STOWA jaarverslag 2011, de zwaveldynamiek in veenpolders, de Macrofauna-atlas van Noord-Holland en het Derde Nationaal Deltacongres. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Video's van STOWAvideo doorzoekbaar in de Hydrotheek
Video's van STOWAvideo vindbaar in de HydrotheekSTOWA is sinds enige tijd te vinden op YouTube met een eigen videokanaal: STOWAvideo. De video's van STOWAvideo zijn nu ook in de Hydrotheek te vinden. Om de lijst video's te bekijken klik hier.

Via het STOWAvideo kanaal presenteert STOWA korte en aansprekende films over de resultaten van kennisprojecten en onderzoeken. Het kanaal bevat onder meer een video over de wijze van inspectie bij droogte (NL en E), een film over de resultaten van 15 jaar Waterharmonica-onderzoek, een film over de nieuwe zuiveringstechnologie Nereda en een film over het onderzoek naar visvriendelijke gemalen.
Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Nederlanders, waterveiligheid en overstromingsdreiging
cover Voorbij de mythe van droge voeten. Nederlanders, waterveiligheid en overstromingsdreigingDe campagne 'Nederland Leeft met Water' vormde eind 2004 de aanleiding voor dit onderzoek. Dit proefschrift geeft antwoord op de vraag hoe Nederlanders aan het begin van de 21e eeuw betekenis geven aan de omgang met waterveiligheid en overstromingsdreiging. Het nieuwe waterbeleid richtte zich vanaf 2000 op een andere omgang met water. Overheden verwachtten dat communicatie over waterveiligheid en participatie bij projecten leiden tot meer waterbewustzijn en meer risicobewust gedrag in de samenleving. Meer lezen? Klik op | details | proefschrift | journalistieke impressie van het proefschrift.

Energieaspecten van teruggewonnen fosfaat
Figuur 1 Beschouwde terugwinningroutes voor fosfor. Pag. 6. Bron: GER-waarden van teruggewonnen fosforFosforterugwinning uit afvalwater is een onderwerp dat in de belangstelling staat en meer en meer in Nederland wordt toegepast. CE Delft heeft iov Agentschap NL berekend wat de energetische winst is van twee terugwinroutes ten opzichte van de huidige gangbare productieroutes. De GER-waarde (Gross Energy Requirement) van fosfor is via de volgende twee routes bepaald: (1) struvietwinning uit rejectiewater versus reguliere kunstmestproductie en (2) winning van fosfor uit zuiveringsslibas bij Thermphos versus productie van fosfor uit fosfaaterts bij Thermphos. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

STOWA jaarverslag 2011
cover STOWA jaarverslag 2011In dit jaarverslag geeft STOWA een overzicht van de opbrengsten van 2011, met een doorkijk naar 2012. STOWA presenteert de belangrijkste feiten en cijfers: "welke kennisresultaten boekten wij? Hoeveel publicaties zagen het licht? Hoeveel mensen bezochten onze website, welke kennisbijeenkomsten organiseerden wij en hoeveel bezoekers mochten we er verwelkomen? Wilt u weten wat de meest actuele stand van zaken is over een bepaald onderwerp, programma of thema?" In het jaarverslag zijn een groot aantal QR-codes opgenomen voor directe toegang tot de webpagina's met meer detailinformatie. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Zwaveldynamiek in veenpolders
Zwaveldynamiek in het West-Nederlandse laagveengebied: met het oog op klimaatveranderingTot nu toe werd gedacht dat de hoge sulfaatconcentratie in oppervlaktewater in veenpolders inlaatwater als bron heeft en katalyserend werkt bij de afbraak van het veen (veenrot), waardoor de bodem in veengebieden zakt. Een team van experts deed onderzoek aan de herkomst van sulfaat in deze gebieden en is tot de conclusie gekomen dat veenbodems zelf juist de belangrijkste bron van sulfaat zijn en dat veenafbraak meer gestuurd wordt door zuurstof die altijd beschikbaar is bij deze sulfaatproductie in oxiderend veen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht.

Macrofauna-atlas van Noord-Holland
Cover Macrofauna-atlas van Noord-Holland uit 1993De Macrofauna-atlas van Noord-Holland, met als ondertitel Verspreidingskaarten en responsies op milieufactoren van ongewervelde waterdieren, uit 1993 is nu online beschikbaar in de Hydrotheek. "Hoewel de atlas stamt uit 1993 blijft de correlatie tussen het voorkomen van soorten en milieufactoren zijn waarde behouden", aldus Harry Steenbergen (provincie Noord-Holland).

Sinds 1979 verricht de provincie Noord-Holland onderzoek naar het voorkomen van kleine ongewervelde waterdieren zoals kokerjuffers, libellelarven, kreeftachtigen en kevers. Bij de start van het onderzoek was er vrijwel niets bekend over de macrofauna van het Noordhollandse oppervlaktewater. Veel vragen stonden open. Welke soorten leven er in Noord-Holland ? Zijn ze zeldzaam of juist algemeen? Waar komen ze voor en onder welke milieuomstandigheden? Vragen die voor het voeren van een natuurbeleid gericht op het waterleven van wezenlijk belang zijn. Met het in 1993 verschijnen van deze atlas is daarop een antwoord gegeven. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Derde Nationaal Deltacongres
Donderdag 1 november vond het derde Nationaal Deltacongres plaats in Ahoy Rotterdam. Het congres stond in het teken van het Derde Deltaprogramma (DP2013), dat met Prinsjesdag is verschenen. Belangrijkste vragen daarin zijn hoe we ons land nu en in de toekomst veilig houden tegen overstromingen en zorgen voor voldoende zoet water, ook in tijden van droogte. Meer weten? Klik op | de vijf video's van het Derde Nationaal Deltacongres | het Hydrotheek nieuwsbericht over Deltaprogramma 2013.

Nieuwe aanwinsten oktober 2012

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!

Voor de in OKTOBER toegevoegde publicaties:

De top 3 van oktober 2012

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in OKTOBER 2012.

1. Phormidium in een geïsoleerde zwemplas in het beheergebied van Waterschap De Dommel (artikel)
Lichtmicroscopischbeeld van de toppen van de blauwalg PhormidiumIn het voorjaar van 2011 zorgde de benthische blauwalg Phormidium voor problemen in zwemwateren rond het IJmeer. Dit was de aanleiding voor Waterschap De Dommel om alle zwemwateren in het beheergebied te onderzoeken op het voorkomen van deze blauwalg. In één geïsoleerde zwemplas is de blauwalg aangetroffen als bolletjes in het water, gehecht aan een fontein, en in geïsoleerde poelen op het strand. De zwemplas is gebaggerd, het slib en de waterplanten zijn verwijderd en de fontein is schoongemaakt. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Plaag risico analyses van tien exotische vissoorten in Nederland (rapport)
Foto cover Plaag risico analyses van tien exotische vissoorten in NederlandTien exotische vissoorten zijn onderzocht die een risico kunnen vormen voor de inheemse visfauna. Zeven van deze soorten (Kesslers grondel, zwartbekgrondel, marmergrondel, Pontische stroomgrondel, witvingrondel, blauwband en dikkopelrits) hebben zich reeds in Nederland gevestigd. Voor de drie andere soorten (Chinese modderkruiper, Amoergrondel, naakthalsgrondel) is de kans aanwezig dat deze zich op korte termijn vestigen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Naar een ecologische kosteneffectiviteitsanalyse (artikel)
Waterkwaliteitsprojecten komen op diverse plaatsen in Nederland in de knel, maar ongeacht de economische situatie dienen gemeenschapsgelden goed overwogen te worden aangewend. Een kosteneffectiviteitsanalyse (KEA) is hierbij een nuttig hulpmiddel, omdat het berekent hoe een beoogd effect met minimale kosten is te bereiken. Er is nog veel ruimte om de toepassing en daarmee het maatschappelijke voordeel van KEA's te benutten. In dit artikel presenteren de auteurs hun visie op de kosteneffectiviteitsanalyse als wetenschappelijk onderbouwd, inzichtgevend instrument voor afwegingen in het waterkwaliteitsbeheer. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst (beperkt toegankelijk voor Wageningen UR).

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##