Welkom / Mooi Water Dichterbij / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten november 2012 / De top 3 van november 2012 / Colofon /
Welkom

Gelukkig nieuwjaarHet jaar is bijna ten einde. Via deze weg wens ik u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. En wie weet heeft u bij de kerstboom even tijd om de Hydrotheek nieuwsbrief te lezen!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 68.  In dit nummer aandacht voor het maken van youtube filmpjes in het kader van de reeks Mooi Water Dichterbij. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over het Bestuursakkoord Water, beekherstelprojecten en andere waterlopen, 25 jaar waterkwaliteit en ecologie, KRW-maatlat macrofauna, groene gevels en groene daken, waterschapspeil en de waterschapsspiegel, de blauwdruk water, de afvalwaterketen, klimaatverandering, bufferstroken en vismigratie. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief zal begin volgend jaar hier verschijnen.

Mooi Water Dichterbij
foto met de vijf filmpjes van de reeks Mooi Water DichterbijHet doel van de reeks Mooi Water Dichterbij is het vergroten van de kennis over maatregelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) in het gebied van een waterschap. Het 'waar, wat en waarom' komt aan bod. De doelgroep bestaat uit het algemeen publiek, met enige interesse in de eigen omgeving. De inhoud: een interview met een lokale figuur die zijn/haar mening geeft over het effect van een concrete KRW maatregel in die omgeving.

Er is gefilmd met de Iphone4s en gemonteerd op de iPad (met Pinnacle en iMovie), passend in de stijl en traditie van YouTube. Het maakproces wordt beschreven in een handleiding (format en werkwijze) voor een Do-it-yourself YouTube filmpje. Met deze handleiding kan een medewerker van de waterschappen zelf aan de slag met het maken van filmpjes.

Meer weten? Klik op | filmpjes Mooi Water Dichterbij | handleiding filmpjes Mooi Water Dichterbij | lijst video's van STOWAvideo.
Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Waterkracht, samen bouwen aan de waterketen
cover Waterkracht: samen bouwen aan de waterketenHet Bestuursakkoord Water is een belangrijk vertrekpunt van waaruit gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven zich samen inspannen voor een efficiëntere waterketen. Overal in het land vinden deze partijen elkaar en maken afspraken over een gezamenlijke aanpak. De één is daarmee verder dan de ander. Tijd om de balans op te maken: hoe staan we er op dit moment voor en wat gebeurt er zoal? Wat is de visie van wetenschappers op samenwerking in de waterketen? Hoe functioneert de waterketen eigenlijk in andere landen en wat kunnen we daarvan leren? Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Handreiking ontwikkeling waterlopen (HOW)
cover Handreiking ontwikkeling waterlopen (HOW)Recentelijk hebben de zuidelijke waterschappen en provincies de Handreiking Ontwikkeling Waterlopen (HOW) opgesteld. De Handreiking bestaat enerzijds uit een procesaanpak voor projecten en anderszijds uit technische instrumenten voor ontwerp, inrichting en beheer van waterlopen. Deze Handreiking is bedoeld voor iedereen die bezig is met beekherstelprojecten en inrichting van andere waterlopen volgens Kaderrichtlijn Water doelstellingen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Evaluatie 25 jaar waterkwaliteit en ecologie
cover Evaluatie 25 jaar waterkwaliteit en ecologieWaterschap Groot Salland doet verslag van de trends en ontwikkelingen in de periode 1985-2010 op het gebied van waterkwaliteit en ecologie. Ook wordt aangegeven welke uitdagingen het waterschap in de komende jaren wacht. Want in een laaggelegen delta die voor het grootste gedeelte kunstmatig veilig en droog gehouden moet worden, is het werk nooit af Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

KRW-maatlat macrofauna voor zoet getijdenwater (R8)
cover KRW-maatlat macrofauna voor zoet getijdenwater (R8)Voor zoet getijdenwater (R8) is een macrofauna maatlat opgesteld waarin oever (litoraal), bodem (profundaal) en sedimentverontreiniging zijn opgenomen in opdracht van de Waterdienst. Deze maatlat wordt in dit rapport beschreven. De maatlat kan ook worden toegepast voor het Ketelmeer. Hierbij is verschenen een achtergrondrapportage, die een beschrijving geeft van de gebruikte data, de bewerkingen van de data, de analysetechnieken en aanvullende gegevens die gebruikt zijn bij het opstellen van de macrofauna maatlat voor R8 water in 2007-2008. Meer lezen? Klik op | details | hoofdrapport | achtergrondsrapportage.

Technische eigenschappen van groene daken en gevels
Cover Technische eigenschappen van groene daken en gevelsRapport over de bouwkundige aspecten van het toepassen van groene gevels en groene daken in de stedelijke omgeving. Stijgende neerslag en piekneerslagen in drogere zomers, kan leiden tot problemen door overtollig water. Groene gevels en daken kunnen deze problemen verhelpen door water van neerslag te bufferen, vertragen en door retentie (het verminderen van water naar het riool). Door het toepassen van groene gevels en daken zijn retenties mogelijk van tussen de 50% en 75%. Meer weten? Klik op | details | volledige tekst.

Waterschapspeil en Waterschapsspiegel 2012
Waterschapspeil en Waterschapsspiegel 2012Voor de 3e keer zijn de brancherapportage Waterschapspeil en de vergelijkingsrapportage Waterschapsspiegel uitgebracht. Waterschapspeil presenteert de belangrijkste prestaties van de sector als geheel. Waterschapsspiegel geeft de waterschappen inzicht in de eigen prestaties als prikkel voor het leren en verbeteren. De rapportages zijn het naslagwerk voor de prestaties van de waterschappen en het regionale waterbeheer. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst Waterschapspeil | volledige tekst Waterschapsspiegel.

Europese blauwdruk wateren
foto Cover A blueprint to safeguard Europe's water resourcesDoor droogte en overstromingen neemt de watervoorraad in Europa af. De toenemende waterschaarste -zowel kwalitatief als kwantitatief- vraagt om een grensoverschrijdende, strategische aanpak. De Europese Commissie presenteerde de Blauwdruk Water voor het behoud van Europese wateren. Daarin worden voorlopig geen nieuwe wetten en regels aangekondigd, maar worden maatregelen voorgesteld die kunnen helpen bij de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Nu voldoet nog maar de helft van de Europese wateren aan de KRW. Meer weten? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Waterforum online.

Routekaart: afvalwaterketen tot 2030
Afbeelding cover Routekaart afvalwaterketenHoe komen we tot een duurzame afvalwaterketen in 2030? Die vraag wordt in de Routekaart beantwoord. In de Routekaart staat de visie van waterschappen en gemeenten op de ontwikkelingen in de afvalwaterketen van 2012 tot 2030. Drie thema's komen aan bod: Energie, Grondstoffen en Nuttig Water. De visie sluit aan bij de afspraken uit het Bestuursakkoord Water over samenwerking tussen gemeenten en waterschappen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Aanpassing aan klimaatverandering: strategie en beleid
Cover rapport Aanpassing aan klimaatveranderin: strategie en beleid (Foto: ANP/Eljee Bergwerff)De gemiddelde temperatuur op aarde neemt toe. Dit leidt tot een stijging van de zeespiegel, het smelten van gletsjers, hogere (maar soms ook juist lagere) waterstanden in de rivieren en extremer weer. De veranderingen zullen grote gevolgen hebben voor mensen, planten en dieren. De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het Nederlandse 'klimaatadaptatiebeleid', oftewel naar de maatregelen die worden getroffen om ons land aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering en zodoende minder kwetsbaar te maken. Meer weten? Klik op | details | volledige tekst | de video.

Eindrapport van het project 'Effectiviteit bufferstroken'
logo Effectiveness Buffer stripsDe effectiviteit is bestudeerd van 5 meter brede onbemeste bufferstroken (BS) met gemaaid gras om de belasting van het naastgelegen oppervlaktewater met nutriënten vanuit landbouwpercelen te verminderen. Dit is het (Engelstalige) eindrapport van het project 'Effectiviteit bufferstroken'. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | Hydrotheek publicatielijst over Akkerranden en bufferzones.

Bestuurlijke balans in het waterbeheer
Bestuurlijke balans in het waterbeheer : evenwicht door tegenwichtMet de ondertekening van het Bestuursakkoord Water in april 2011 hebben de partners in het waterbeheer de verantwoordelijkheden tussen de bestuurslagen scherper gescheiden. Door de Omgevingswet die nu in voorbereiding is, zal de positie van het waterbeheer ten opzichte van andere beleidsvelden mogelijk veranderen. De Adviescommissie Water (AcW) vindt het daarom wenselijk te reflecteren op de organisatiestructuur en het instrumentarium van het waterbeheer: voldoen deze aan de voorwaarden voor goed functionerend openbaar bestuur? Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Internationaal handboek over vismigratie
Cover From Sea to SourceHet Engelstalige handboek From Sea to Source laat aan de hand van een groot aantal voorbeelden zien hoe er overal ter wereld wordt gewerkt aan het verbeteren van vismigratie. STOWA leverde, naast een groot aantal waterschappen, een bijdrage aan de totstandkoming van dit recent verschenen boek. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | Website From sea to source.

Nieuwe aanwinsten november 2012

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!

Voor de in NOBEMBER toegevoegde publicaties:

De top 3 van november 2012

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in NOVEMBER 2012.

Energieaspecten van teruggewonnen fosfaat
Figuur 1 Beschouwde terugwinningroutes voor fosfor. Pag. 6. Bron: GER-waarden van teruggewonnen fosforFosforterugwinning uit afvalwater is een onderwerp dat in de belangstelling staat en meer en meer in Nederland wordt toegepast. CE Delft heeft iov Agentschap NL berekend wat de energetische winst is van twee terugwinroutes ten opzichte van de huidige gangbare productieroutes. De GER-waarde (Gross Energy Requirement) van fosfor is via de volgende twee routes bepaald: (1) struvietwinning uit rejectiewater versus reguliere kunstmestproductie en (2) winning van fosfor uit zuiveringsslibas bij Thermphos versus productie van fosfor uit fosfaaterts bij Thermphos. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Zwaveldynamiek in veenpolders (rapport)
Zwaveldynamiek in het West-Nederlandse laagveengebied: met het oog op klimaatveranderingTot nu toe werd gedacht dat de hoge sulfaatconcentratie in oppervlaktewater in veenpolders inlaatwater als bron heeft en katalyserend werkt bij de afbraak van het veen (veenrot), waardoor de bodem in veengebieden zakt. Een team van experts deed onderzoek aan de herkomst van sulfaat in deze gebieden en is tot de conclusie gekomen dat veenbodems zelf juist de belangrijkste bron van sulfaat zijn en dat veenafbraak meer gestuurd wordt door zuurstof die altijd beschikbaar is bij deze sulfaatproductie in oxiderend veen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht.

3. Europese waterkwaliteit verbetert langzaam (rapport)
cover European waters - assessment of status and pressuresEen groot deel van het Europese water voldoet nog niet aan de kwaliteitseisen. Dat stelt de Europees Milieuagentschap (EEA) in het rapport 'European waters - assessment of status and pressures'. Het rapport beschrijft de waterkwaliteit van 104.000 rivieren, 19.000 meren en 4.000 kustzones in de EU. De opstellers van het rapport stellen vast dat de kwaliteit van het water wel verbetert, maar in veel gevallen nog niet snel genoeg. Meer weten? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##