Welkom / Nieuwe dossiers / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten april 2013 / De top 3 van april 2013 / Colofon /
Welkom

Rosmolen, watermolen gelegen langs het Pieterpad. Langs gekomen op de Nationale molen- en gemalendag. Bron: P. van VredendaalNa een korte meivakantie is het tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 72. In dit nummer aandacht voor een aantal nieuwe dossiers. Ze gaan over: invasieve exoten, muskusratten(bestrijding) en sociale kosten-batenanalyse hoogwaterbeheersing. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over crisisbeheersing, waterkwaliteit van Drentse vennen, bestuurlijke organisatie van Nederland, schadelijke exoten, flood protection standards, overstromingsrisico van de Maas, muskusrattenbestrijding en dijkmonitoring. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief staat hier.
Wist u dat? De Hydrotheek is ook te volgen via Twitter!

Nieuwe dossiers

Foto: Bobby de VosDe volgende thema's zijn nieuw toegevoegd aan de Dossiers pagina:

Deze thema's zijn speciale zoekvragen in de Hydrotheek, waarmee -met één muisklik- een lijst met relevante publicaties rondom een bepaald thema gegeven wordt. Wilt u ze allemaal bekijken? Klik hier.

Heeft u belangstelling voor een ander dan deze genoemde thema's? Of wilt u op de website van uw organisatie een thema-link naar relevante publicaties in de Hydrotheek. Neem dan contact op.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Samenwerking in crisisbeheersing
Cover Samenwerking in crisisbeheersing. Bron: http://www.uvw.nlIn 2020 vormen de waterschappen een (veer)krachtig partnerschap in crisisbeheersing. Zowel in de voorbereiding als de feitelijke bestrijding van crises. Dit bereiken zij door vergaande samenwerking tussen de waterschappen en door het aangaan van optimale allianties met hun belangrijkste partners in crisisbeheersing: de veiligheidsregio’s. Een gezamenlijke aanpak in het opstellen en realiseren van deze visie voor crisisbeheersing door de waterschappen, is uniek. Dat vraagt om draagvlak en betrokkenheid van bestuurders en ambtenaren, die zich bezighouden met crisisbeheersing. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Kwaliteit van Drentse vennen aanzienlijk toegenomen
Cover Natuurkwaliteit Drentse vennen opnieuw gemeten: bijna een eeuw ecologische veranderingenIn 2010-2011 zijn in 18 Drentse vennen inventarisaties uitgevoerd van beïnvloeding en beheer, waterstandsfluctuaties, waterchemie, vegetatie, kiezelwieren, sieralgen en macrofauna. De resultaten worden vergeleken met die van vergelijkbare inventarisaties in 1990-1994 en 2003. In de afgelopen dertig jaar is de kwaliteit van de onderzochte vennen aanzienlijk toegenomen, vooral door de afname van verzurende atmosferische depositie, maar ook door maatregelen tegen eutrofiëring zoals het uitbaggeren van vennen en het bestrijden van meeuwenkolonies. Ook anti-verdrogingsmaatregelen hebben rendement opgeleverd. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

'Bestuur in samenhang' mist visie waterbeheer
Bron: http://www.uvw.nl/laatste-nieuws.htmlMinister Plasterk presenteerde eind maart de visie van het kabinet op de bestuurlijke organisatie van Nederland, getiteld 'Bestuur in samenhang - de bestuurlijke organisatie van Nederland'. De waterschappen maken, een weliswaar bescheiden, onderdeel uit van de visie. De nota werd op 22 april door de Tweede Kamer behandeld. De Unie van Waterschappen heeft namens de waterschappen bij de Kamerleden aandacht gevraagd voor haar standpunten. Meer lezen? Klik op | nieuwsbericht UvW | Inbreng UvW in debat over visie op bestuurlijke inrichting van Nederland.

Schadelijke exoten gezamenlijk aanpakken
stierkikker. Bron: http://www.invexo.eu/nl-BE/Probleemsoorten/Stierkikker.aspxVeruit de meeste dieren- en plantensoorten die door toedoen van de mens geïntroduceerd worden buiten hun natuurlijke leefgebied, veroorzaken geen schade. Maar enkele soorten veroorzaken wel grote schade aan natuur of economie en moeten daarom actief bestreden worden. In het kader van het Europese interregionale project Invexo (een samentrekkening van Invasieve exoten) in Vlaanderen en Zuid-Nederland zijn een aantal studies gedaan naar de (grensoverschrijdende) aanpak van invasieve exoten. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties invasieve exoten.

Economically efficient flood protection standards for the Netherlands
Economically efficient flood protection standards (generated by the CBA). Standards vary between 1/500 and 1/80000 per year. Bron: http://dtvirt35.deltares.nl/products/30040Within the context of the Dutch Delta Programme, economically efficient flood protection standards for the entire Netherlands were calculated using a recently developed methodology for cost-benefit analysis and up-to-date insights into flood risk assessment. This results in economically efficient flood protection standards for different parts of the Netherlands that significantly differ from current legal flood protection standards. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst (beperkte toegankelijk Wageningen UR) | Deltaconmissaris Wim Kuijken spreekt over dit project | meer publicaties over sociale kosten-batenanalyse hoogwaterbeheersing.

Adaptatie aan het overstromingsrisico van de Maas
Figure 2.1: Map showing the location of the Meuse basin. Bron: Adaptation to Meuse flood risk. Pag. 18Het risico van overstromingen zal naar verwachting toenemen in de toekomst. Het is dus van belang om te begrijpen hoe en waarom dit risico zal veranderen, en hoe we ons kunnen aanpassen aan dit risico. Uit dit onderzoek blijkt dat in Nederlands Limburg de gecombineerde impact van het klimaat, socio-economische ontwikkelingen en van veranderingen in landgebruik leiden tot een toename in risico van ongeveer een factor twee tot drie (tussen 2000 en 2030). Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | Nieuwsbericht KvK.

 

Muskusrattenbestrijding lijkt pas de laatste jaren succesvol
Muskusratten bestrijding. Foto: P. van VredendaalDe muskusrat heeft zich sinds de jaren zestig van de vorige eeuw snel over ons land kunnen verspreiden. Sinds zijn verschijnen in Nederland wordt de muskusrat bestreden. Pas de laatste jaren lijkt deze bestrijding succesvol. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer info over muskusratten(bestrijding) in de Hydrotheek | filmpje De jacht op de muskusrat bij Vroege volgels (9 april 2013).

IJkdijk eindrapport dijkmonitoringssystemen
Cover Dijkmonitoring: beoordeling van meettechnieken en visualisatiesystemen Eindrapport All-in-one Sensor Validatie TestFull service dijkmonitoringssystemen kunnen de staat van een dijk met een behoorlijke precisie inzichtelijk maken. De combinatie van sensoren, rekenmodellen, analyse- en visualisatiesystemen zorgt ervoor dat inzicht kan worden verkregen in de actuele en verwachte sterkte van dijken. Dat is de conclusie van een onlangs verschenen eindrapport van een onafhankelijke commissie over het derde IJkdijk experiment: de All-in-One Sensor Validatietest. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer info | nieuwsbericht WaterForum.

Nieuwe aanwinsten april 2013

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in APRIL toegevoegde publicaties:

Omdat er een foutje bleek te zitten in het overzicht met nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand krijgt u het overzicht voor MAART nogmaals, maar dan gecorrigeerd.

De top 3 van april 2013

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in APRIL 2012.

1. Insecticide kan ook in het oppervlaktewater komen (artikel)
Imidacloprid. Bron: National Pesticide Information Center, http://npic.orst.edu/ingred/imid.htmlHet gebruik van het insecticide imidacloprid ligt onder vuur. De stof staat onder verdenking dat het mede verantwoordelijk is voor de sterfte onder bijen. Maar dat is niet het enige. Imidacloprid kan ook in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat heeft gevolgen voor het insectenleven, zo blijkt uit onderzoek van Paul van den Brink, hoogleraar chemische stress-ecologie (Wageningen UR). Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over Imidacloprid.

2. Uniform ontwerp van de aangepaste De Wit vispassage: afvoerrelatie en snelheidsverdeling (rapport)
In Nederland zijn diverse De Wit passages aangelegd; de OVB (nu Sportvisserij Nederland) heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de werking; een aantal waterschappen is vanaf circa 1985 actief met het aanleggen van vispassages. Dit alles was aanleiding tot een hernieuwd onderzoek: dit keer naar uniformering. Een oudgediende in de Top 3. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Inundatie van de Wieringermeer in april 1945: reconstructie van de dijkdoorbraak en overstroming (artikel)
Afb. 1. Het kantoor van Domeinen in Wieringerwerf tijdens de onderwaterzetting. Collectie W. Verkerk, Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. Pag. 64In dit artikel wordt, naast een beschrijving van wat er voorafging aan de onderwaterzetting van de Wieringermeer, antwoord gegeven op de volgende vragen: Hoe groeiden de eerst nog kleine bressen uit tot 2 enorme stroomgaten? Hoe snel stroomde het water door deze bressen en hoe vulde de polder zich? Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.
De Hydrotheek is te volgen via Twitter en geeft een wekelijkse attendering uit.

 

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl
Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 460 32 00
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##