Welkom / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten september 2013 / De top 3 van september 2013 / Colofon /
Welkom

Vistrap in de Grift. Foto: P. van VredendaalDe dagen worden korter. Er is wateroverlast door de vele regen. Conclusie: de herfst is in het land. En dan is het weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 76. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over klimaatverandering, groene daken en hemelwaterafvoer, palingen die over de dijk worden gezet, schaliegas en waterkwaliteit, klimaatadaptatie, geneesmiddelen en oppervlaktewater, en Deltaprogramma 2014. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief staat hier.
Wist u dat? De Hydrotheek is ook te volgen via Twitter!

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Nieuw IPCC-rapport bevestigt opwarming aarde
Cover Climate Change 2013: The Physical Science BasisHet Intergovernal Panel on Climate Change (IPCC) publiceerde op 27 september het vijfde IPCC-rapport. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties is er nu nog zekerder van (meer dan 95 procent) dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt. De opwarming van de aarde is onmiskenbaar en de gevolgen zijn ongekend. Volgens wetenschappers is er snelle en ingrijpende actie nodig om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Wetenschappers hebben een week lang gedebatteerd met vertegenwoordigers van regeringen over een tekst die de belangrijkste conclusie van een ruim duizend pagina's tellend rapport samenvat. Deze tekst, die de samenvatting uit 2007 vervangt, moet de basis vormen voor onderhandelingen over een nieuw internationaal klimaatverdrag. (Bron: Nieuwsbericht WaterForum) Meer lezen? Klik op | details | het volledige rapport | samenvatting voor beleidsmakers | overzichtsartikel met reacties op http://klimaatverandering.wordpress.com | NOS nieuwsitem Vijf discussiepunten in IPCC-rapport.

Groendaken als retentiebekken ... het begint bij het dak!
Groene daken. Bron: www.stowa.nlGroendaken kunnen zorgen voor een oplossing voor de HWA (hemelwaterafvoer) bij bestaande gebouwen en renovatieprojecten. Een casestudy laat zien dat er verschillende mogelijkheden zijn. Judit Horváthné Pintér is verantwoordelijk voor deze casestudy. Zij is als Hongaarse een bouwfysisch ingenieur en geldt als een pionier op het gebied van groendaken en waterretentie. Dit artikel is een vertaling van haar werk "Green roof as buffer reservoir". G.J. Derksen (Joosten Kunststoffen) heeft het artikel vertaald en aangevuld met Nederlandse maatstaven. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over groene daken.

Over de dijk geholpen voor herstel palingstand
Eerste 'topmoeders' over de dijk gezet: Aart van der Waal vangt vuistdikke palingen. Artikel www.visserijnieuws.nlPalingen die zich opmaken voor de grote trek vanuit zoet water naar zee, richting de paaigronden tussen Noord- en Zuid-Amerika, stuiten vaak op obstakels zoals gemalen. Sinds vorig jaar helpt de mens hem een handje. Ze worden opgevist en over de dijk gezet.
Volgens RTV Rijnmond, dat een filmpje maakte van het vangen en uitzetten van paling, is het succes van vorig jaar aanleiding geweest om dit jaar op meerdere plekken fuiken uit te zetten. Dit gebeurt op plekken die voor vissen niet of moeilijk passeerbaar zijn, zoals gemalen, dijken, dammen en waterkrachtcentrales. De aftrap dit jaar is gegeven in de Hoekse Waard. Vlak voor de pompen van het gemaal De Eendragt in Nieuwendijk zijn fuiken geplaatst zodat de vissen niet terechtkomen in de pompen van het gemaal.
In een artikel op de website Visserijnieuws.nl is te lezen dat dit jaar op 24 locaties fuiken worden uitgezet om zo volwassen exemplaren voorbij een knelpunt te helpen. Voor dit project spannen beroeps- en sportvissers zich gezamenlijk in. RTV Noord-Holland bericht in haar filmpje dat de vissers hiermee nog drie maanden doorgaan.
Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | YouTube-filmpje 'Eerste paling over de dijk in Zuid-Beijerland' | nieuwsbericht Groen Kennisnet.

Bedreigt winning van schaliegas kwaliteit van oppervlaktewater?
Sinds de winning van schaliegas in Nederland ter sprake is gekomen, heeft dit tot veel discussie geleid. Eén van de redenen hiervoor is dat er mogelijk negatieve effecten op het grond- en oppervlaktewater optreden. In dit H2O artikel beschrijven de auteurs hoe schaliegaswinning de kwaliteit van het oppervlaktewater kan beïnvloeden en tot welke problemen dit kan leiden voor aquatische organismen. Het geproduceerde afvalwater en het waterverbruik zijn de belangrijkste aandachtspunten, omdat deze kunnen leiden tot verzilting, vergiftiging en verdroging. Meer lezen? Klik op | details | uitgebreide versie van dit artikel.

Aanpassen met beleid bouwstenen voor een integrale visie op klimaatadaptatie
Bron: http://www.pbl.nl/dossiers/klimaatveranderingIn het Deltaprogramma ligt de focus op waterveiligheid, zoetwatervoorziening en het klimaatbestendig maken van steden. Daarmee zijn de overheersende gevolgen van klimaatverandering al behoorlijk gedekt. Niettemin vraagt de Nationale Adaptatiestrategie, die in 2017 gereed moet komen, om een breder inzicht in de risico's voor Nederland als gevolg van klimaatverandering. In het rapport stellen het PBL en het KNMI de volgende aanvullende aandachtsgebieden voor: (1) energievoorziening, (2) infrastructuur en transport, (3) ICT, (4) gezondheid en (5) natuur. Al deze aandachtsvelden zijn gevoelig voor klimaatveranderingen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht PBL.

Stageverslag over medicijnverontreiniging in het beheergebied van Wetterskip Fryslân
Schematische weergave waterketen. Cover Medicijnverontreiniging in het beheergebied van Wetterskip FryslânIn een rwzi wordt 65% van de medicijnresten verwijderd. Wanneer medicijnresten via een rwzi in het oppervlaktewater belanden, is er sprake van langdurige aanwezigheid van lage concentraties geneesmiddelen in het water. Aangezien het geneesmiddelengebruik tot 2050 verwacht wordt met 37% toe te nemen, zal het probleem in de toekomst alleen maar groter worden. Er geldt nog geen monitoringverplichting voor geneesmiddelen en er zijn geen officiële normen. Wetterskip Fryslân heeft te maken met medicijnverontreiniging in haar beheergebied, maar het is lastig vast te stellen hoe ernstig dit is. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Deltaprogramma 2014: werk aan de Delta!
Foto: www.deltacommissaris.nlIn het Deltaprogramma 2014 wordt een nieuwe normering uitgewerkt voor waterveiligheid. Zowel voor de kust als voor rivieren. De huidige wettelijke overschrijdingskansnorm voor dijken wordt over enkele jaren vervangen door overstromingskansnorm op basis van een risicobenadering, waarbij zowel de kans op overstroming in beeld komt als het gevolg van de overstroming. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | Video: Presentatie Deltaprogramma 2014 (Deltacommissaris Wim Kuijken geeft een toelichting op het Deltaprogramma 2014).

Nieuwe aanwinsten september 2013

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in SEPTEMBER toegevoegde publicaties: 

De top 3 van september 2013

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in SEPTEMBER 2013.

1. Macrophytes in drainage ditches (dissertatie)
Promovendus Van Zuidam bracht 70 sloten nauwkeurig in kaart: hoe ziet de sloot er uit, hoeveel voedingsstofen zijn aanwezig, wat groeit er en heeft de omgeving daar invloed op. Op zoek naar verklaringen waarom er in onze sloten groeit wat er groeit. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | Hydrotheek nieuwsbericht.

2. Een otter in Brussel: waterkwaliteitsroman (boek)
Cover Een otter in Brussel; een waterkwaliteitsromanIn deze roman krijgt waterschapsecoloog Henk Vleugel rond de eeuwwisseling het aanbod of hij de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) wil uitvoeren. Hij twijfelt of hij, man met laarzen in de modder, wel zo ambtelijk bezig wil zijn. Anderzijds ziet hij kansen om nu eens écht iets aan de waterkwaliteit te veranderen. Meer lezen? Klik op | details | Hydrotheek nieuwsbericht.

3. Effecten verzilting zoete aquatische ecosystemen (factsheet)
Foto Deltaproof factsheet Effecten verzilting zoete aquatische ecosystemenMeer kennis hoe aquatische levensgemeenschappen reageren op kort of langdurende fluctuaties van het zoutgehalte in het zoete tot licht brakke domein (300-1000 mg/l chloride) levert niet alleen inzichten op over de haalbaarheid van KRW en Natura 2000 doelen, maar kan ook duidelijkheid verschaffen wat voor flexibiliteit/veerkracht het ecosysteem biedt om ook tegemoet te komen aan de watervraag van andere gebruiksfuncties zoals landbouw of drinkwater. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.
De Hydrotheek is te volgen via Twitter en geeft een wekelijkse attendering uit.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

 

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 460 32 00
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##