Welkom / Nieuwe tijdschriften / Vijf video's over werkwijze en aandachtsgebieden STOWA / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten / De top 3 van november 2013 / Colofon /
Welkom

Gelukkig nieuwjaar Het jaar is bijna ten einde. Via deze weg wens ik u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. En wie weet heeft u bij de kerstboom even tijd om de Hydrotheek nieuwsbrief te lezen!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 78. In dit nummer aandacht voor nieuwe tijdschriften: H2O online, Water governance, E&W en Waterforum magazine. Ook is er aandacht voor vijf video's over de STOWA en de video's uit het STOWAvideo YouTube kanaal. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel, heggen in uiterwaarden, een watersysteemrapportage De Deelen, beschikbaar fosfaat en plantensoorten, tevredenheid over riolering, basisafvoer Baakse beek, projecten van het hoogwaterbeschermingsprogramma, bodemenergie en grondwaterstroming, de Zuidwestelijke Delta, nanodeeltjes in rivierwater en amfibieën in straatkolken. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief staat hier.
Wist u dat? De Hydrotheek is ook te volgen via Twitter!

Nieuwe tijdschriften

Naast rapporten, websites, video's en hoofdstukken bevat de Hydrotheek artikelen uit een groot aantal tijdschriften. Recent zijn er een aantal tijdschriften toegevoegd. Dit zijn:

Email attendering per tijdschrift
Het is mogelijk om een email attendering per tijdschrift te starten. Met een tijdschrift attendering ontvangt u nieuw verschenen artikelen in een e-mail. Hoe u een attendering kunt starten vind u in het menu bij 'Bronnen' (onder het kopje Tijdschriftattenderingen).

Vijf video's over werkwijze en aandachtsgebieden STOWA

Een serie van vijf video's over de werkwijze en aandachtsgebieden van STOWA: 1. Visie en werkwijze; 2. Waterweren; 3. Watersysteembeheer; 4. Stedelijk waterbeheer; 5. Waterzuivering. Meer zien? Klik op | details

Video's van STOWAvideo vindbaar in de HydrotheekDeze serie video's is ook te vinden op het STOWAvideo YouTube kanaal. Alle video's van STOWAvideo zijn vindbaar in de Hydrotheek. Klik hier om de STOWAvideo's in de Hydrotheek te bekijken.

Via het STOWAvideo kanaal presenteert STOWA korte en aansprekende films over de resultaten van kennisprojecten en onderzoeken. Tevens vind u er presentaties van congressen en symposia.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Adaptation storm surge barrier Hollandsche IJssel
Cover Msc thesis Adaptation of the Hollandsche IJssel storm surge barrierThe objective of this study is the development and (conceptual) design of the preferred strategy for the important aspects (overall safety, salt intrusion and climate change) in the Hollandsche IJssel. The preferred strategy is cost-effective and exists of a technically and societally feasible design. Adaptation of the existing Hollandsche IJssel storm surge barrier and postponing of a dam or new storm surge barrier is preferred. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | artikel in Delta 'Grote beurt voor de stormvloedkering'.

Heggen langs de grote rivieren
Foto cover Heggen langs de grote rivieren: aanpak bestaande heggen in het programma inhaalslag Stroomlijn van RijkswaterstaatSamen met eigenaren en beheerders van de uiterwaarden verwijdert Rijkswaterstaat bomen en struiken op plekken waar het water het hardste stroomt (de stroombaan). Met deze aanpak kan bij hoogwater het vele water ook via de uiterwaarden onbelemmerd naar zee stromen. Heggen zijn een aparte categorie begroeiing, omdat de lijnvormige beplantingen soms eeuwenoud kunnen zijn. Daarmee hebben ze cultuurhistorische waarde. Dit rapport is het inhoudelijk kader waarmee Rijkswaterstaat een weloverwogen beslissing kan nemen en wordt als zodanig meegenomen in de waterstaatslegger. Dit rapport gaat specifiek enkel over heggen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Watersysteemrapportage De Deelen 2000-2012
Cover foto Watersysteemrapportage De Deelen 2000-2012: evaluatie van herstelmaatregelen t.b.v. de
oppervlaktewaterkwaliteitWetterskip Fryslân streeft naar een betere waterkwaliteit in De Deelen, voortkomend uit doelstellingen vanuit de KRW. In verschillende perioden (vanaf 1992 tot en met 2012) zijn er verschillende maatregelen uitgevoerd ter verbetering van de waterkwaliteit om een meer natuurlijk functionerend hydrologisch en ecologisch systeem te verkrijgen. In deze rapportage is voor De Deelen een overzicht gemaakt van de waterkwaliteitsontwikkeling in de periode 2000-2012 en van de uitgevoerde maatregelen en experimenten ter verbetering van de waterkwaliteit. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Hoeveelheid beschikbaar fosfaat en plantensoorten
Foto door Dr. Jerry van Dijk. http://www.wageningenur.nl/en/show/Phosphorus-threatens-existence-of-endangered-plants.htmPlantensoorten die goed gedijen in gebieden met lage concentraties fosfaat, investeren weinig in hun voortplanting. Door de toename van fosfaat in het leefmilieu en de versnippering van fosfaatarme gebieden dreigen deze plantensoorten, die toch al op de 'rode lijst' staan, te verdwijnen. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Yuki Fujita. "De conclusies sluiten aan bij breder onderzoek naar effecten van klimaatverandering en waterhuishouding op vegetatie. De hoeveelheid beschikbaar fosfaat in de bodem is namelijk te beïnvloeden via grond- of oppervlaktewater." Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht KWR.

Nederlanders geven riolering een acht
Cover Het riool gewaardeerdNederlanders zijn tevreden over de riolering en ondervinden weinig problemen, blijkt uit onderzoek dat Stichting RIONED heeft laten uitvoeren. Mensen vinden het logisch en geen probleem als er na een hevige bui soms regenwater op straat blijft staan. Gemeenten kunnen de grote tevredenheid benutten om duidelijk te maken wat mensen daadwerkelijk voor de riolering betalen en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een beter riool en milieu door vet en doekjes niet door de wc te spoelen en de tuin niet helemaal te betegelen. Uit het onderzoek blijkt dat nog gewerkt moet worden aan de bereidheid tot regenwaterinfiltratie in de eigen tuin. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Basisafvoer van de Baakse beek
Cover foto Basisafvoer van de Baakse beek; Onderzoek naar perspectieven voor aquatische natuur in een laaglandbeekBij het toekennen van het predicaat laaglandbeek wordt ervan uitgegaan dat de beek ook in droge perioden water afvoert waardoor bepaalde vormen van aquatische natuur kunnen gedijen. Binnen het beheergebied van waterschap Rijn en IJssel komen dergelijke beken voor. Binnen de KRW hebben die de typering langzaam stromende midden- en benedenloop op zand gekregen. De verwachting is dat de basisafvoer door menselijke ingrepen in de waterhuishouding is afgenomen en dat deze zich, door het ongedaan maken van ingrepen, weer kan herstellen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Hoogwaterbeschermingsprogramma: projectenboek 2014
Cover Hoogwaterbeschermingsprogramma: projectenboek 2014 - de waterschappen en Rijkswaterstaat gaan van startWat behelst het Hoogwaterbeschermingsprogramma? Welke projecten zijn geprogrammeerd voor de periode 2014-2019 en welke uit HWBP gaan in 2014 van start? En: wat zijn de belangrijkste karakteristieken, spelregels en achtergronden van het programma? De antwoorden op deze vragen leest u in dit projectenboek. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Slimme benutting van bodemenergie bij hoge grondwaterstroomsnelheid
Afbeelding 1. Verplaatsing van geïnfiltreerde warmte en koude, ten gevolge van grondwaterstroming (een situatie in Apeldoorn. Bron: Slimme exploitatiestrategie voor bodemenergie bij hoge grondwaterstroomsnelheid)Grondwaterstroming is een probleem bij de open winning van bodemenergie met warmte-koudeopslag. Hierdoor kunnen warm en koud water wegstromen van de bronnen. Bij systemen met meerdere warme en koude bronnen is hier iets aan te doen. Tauw bv en Universiteit Utrecht ontwikkelden een nieuw beheermodel. Meer lezen? Klik op | details | uitgebreide versie van dit artikel.

Samenhang in de Zuidwestelijke Delta
Cover Samenhang in de Zuidwestelijke Delta: naar een vitale, veerkrachtige en veilige deltaHet Planbureau voor de Leefomgeving heeft de samenhang tussen diverse ruimtelijke dossiers in het zuidwestelijke deel van Nederland onderzocht. De ruimtelijk-economische en ecologische opgaven in dit gebied zijn daarbij als vertrekpunt genomen. Vanuit een analyse van lange termijn ontwikkelingsperspectieven geeft het PBL in zijn rapport "Samenhang in de Zuidwestelijke Delta" vijf overkoepelende aanbevelingen aan de opdrachtgevers mee. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht PBL: Focus op transities noodzakelijk voor vitale Zuidwestelijke Delta.

Nanodeeltje in rivierwater lift met kleideeltje naar de bodem
Cover Fate of nanoparticles in the aquatic environment: removal of engineered nanomaterials from the water phase under environmental conditionsVoor zijn proefschrift onderzocht Quik het gedrag van vier veelgebruikte nanostoffen. Waaronder nanozilverdeeltjes en ceriumdioxide, dat aan brandstof wordt toegevoegd voor een schonere verbranding. Om te achterhalen hoe snel nanodeeltjes naar de bodem zakken, onderzocht hij in het laboratorium sedimenten van de waterbodems van Rijn en Maas. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over nanodeeltjes en nanotechnologie | RIVM magazine 'Nanodeeltje in rivierwater lift met kleideeltje naar de bodem'.

Onderzoek naar amfibieën in straatkolken
Het voorkomen van amfibieën in straatkolken. Bron: www.ravon.nlIn Nederland komen jaarlijks grote aantallen amfibieën in straatkolken terecht. Dit gebeurt tijdens de voorjaarstrek tussen de winter- en zomerverblijfplaatsen en de voortplantingswateren, in de zomer en de herfst. In de late zomer en de herfst betreft het vooral juveniele dieren die na hun metamorfose het land op trekken op zoek naar een geschikt leefgebied. Om de ernst en omvang van het probleem te kunnen inschatten zijn in het voorjaar 2012 drie tellingen gehouden op 36 locaties. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht RAVON.

Nieuwe aanwinsten

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in november toegevoegde publicaties: 

De top 3 van november 2013

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in NOVEMBER 2013.

1. Verloren rivieren (artikel)
Trailer van de film Lost Rivers. http://www.kennislink.nl/publicaties/verloren-rivierenHonderden riviertjes, beken en andere stroompjes liggen verborgen onder onze voeten, overdekt door keien en asfalt. Vaak om redenen van hygiëne en behoefte aan nieuwe infrastructuur zijn de rivieren in stedelijke gebieden de laatste eeuwen overdekt en aangesloten op de riolering. Nu worden de ondergrondse stromen vaak weer in ere hersteld. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Duurzame warmte door riothermie (artikel)
Cover foto Duurzame warmte door riothermieEen aanzienlijk deel van de warmte uit huishoudends en industrie wordt via het afvalwater geloosd. Het potentieel daarvan is enorm. Indien deze warmte nuttig wordt hergebruikt, kan het nationale energiegebruik aanzienlijk worden gereduceerd. Warmte maakt immers 40 procent van de totale energievraag uit. Technieken om deze warmte terug te winnen worden aangeduid met de term riothermie. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Hoe met remote sensing via de vegetatie bodem en water kunnen worden gekarteerd (artikel)
Afbeelding 2: Waar het menselijk oog slechts gevoelig is voor straling in een beperkt golflengte bereik,zien hyperspectrale remote sensing sensoren een gedetailleerde spectrale handtekening voor elke pixel. Bron: apex-esa.org. In: Hoe met remote sensing via de vegetatie bodem en water kunnen worden gekarteerdRemote sensing is de verzamelterm voor diverse vormen van aardobservatie. De vraag wat remote sensing kan betekenen voor hydrologische toepassingen stond centraal tijdens de NHV voorjaarsbijeenkomst, in mei 2012. Daar betoogden wij dat diverse hydrologische grootheden afgeleid kunnen worden van remote sensing beelden. Dit artikel is een verdere uitwerking van dit betoog. We willen met deze bijdrage aantonen dat de natuurlijke vegetatie een nuttige vertaalsleutel kan vormen tussen remote sensing observaties enerzijds en eigenschappen van de ondergrond anderzijds. Meer lezen? Klik op | details.

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.
De Hydrotheek is te volgen via Twitter en geeft een wekelijkse attendering uit.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

 

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 460 32 00
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##