Welkom / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten / De top 3 van februari 2014 / Colofon /
Welkom

Wachten op de optocht van Blerick. Bron: P. van VredendaalDe winter lijkt al volop uit het land verdreven te zijn. Een mooi zonnetje erbij om de Hydrotheek nieuwsbrief te lezen.

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 80. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over digitale communicatie, richtlijn projectmonitoring Rijkswateren, het verbinden van waterbeheer en systeemecologie, bestrijdingsmiddelen en nieuwe stoffen in het Maasstroomgebied, regenwateroverlast in bebouwd gebied, zoet tegen zout in het Groene Hart, en bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater (EU breed). Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief staat hier.
Wist u dat? De Hydrotheek is ook te volgen via Twitter!

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Van App tot Vloed: digitale handvatten voor een waakzame burger
Illustratie Van App tot Vloed. Bron: Van App tot Vloed: digitale handvatten voor een waakzame burger, http://hetwaterschap.nlEen groot deel van de communicatie vindt anno 2014 via de digitale kanalen plaats. Digitale communicatie kent vaak een interactief karakter. Zo zie je dat in de communicatie van waterschappen vaak de burger wordt opgezocht en betrokken. In de wereld van apps en games zijn er dan ook veel digitale handigheden, die de burger tegemoet komen in de dagelijkse praktijk en de waakzaamheid op het gebied van waterbeheer laten toenemen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Richtlijn projectmonitoring: inrichtingsprojecten Rijkswateren. Update 2103
cover Richtlijn projectmonitoring: inrichtingsprojecten RijkswaterenDe Richtlijn Projectmonitoring richt zich op de monitoring van BPRW-maatregelen voor KRW/Natura 2000. Voor deze Richtlijn is een selectie gemaakt van een tiental maatregelen die veelvuldig genomen gaan worden en waarover de komende periode de meeste vragen verwacht worden. De implementatie van Natura 2000 in het Nederlandse waterbeleid en -beheer, is vooralsnog minder ver gevorderd dan de KRW. Deze versie is gericht op tien inrichtingsmaatregelen uit het BPRW (2009) die vaak genomen zullen gaan worden de komende planperiode(s). Het betreft afzonderlijk: nevengeulen, strangen, getijdekreken, uiterwaardverlaging, natuurvriendelijke oevers, vrij eroderende oevers, vistrappen, herstel zout-zoet overgangen, herstel van kweldervegetatie en zeegras. Dit rapport is een update van de eerste werkversie van de Richtlijn Projectmonitoring uit 2010. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Eenvoud in samenhang: het verbinden van waterbeheer en systeemecologie voor duurzaam oppervlaktewaterherstel
Eenvoud in samenhang: het verbinden van Waterbeheer en Systeemecologie voor duurzaam oppervlaktewaterherstel. Bron foto: http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Eenvoud-in-samenhang-het-verbinden-van-waterbeheer-en-systeemecologie.htmDe enorme complexiteit van milieu-actoren en soorten in waterecosystemen kunnen sterk vereenvoudigd worden tot een beperkt aantal samenhangende oorzakelijke factoren en functionele soorteigenschappen. Dit stelt Piet Verdonschot in zijn oratie. Hij presenteert een concept waarmee het waterbeheer waterecosystemen kosteneffectief kan herstellen. Meer weten? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Wageningen UR | nieuwsbericht Hydrotheek.

Bestrijdingsmiddelen en nieuwe stoffen en in beeld gebracht voor Maasstroomgebied
Afbeelding 3 Percentage van de meetpunten waar de KRW-norm (maximale waarde (MAX) en jaargemiddelde waarde JGM)) in het oppervlaktewater wordt overschreden, per waterschap. Bron: artikel Bestrijdingsmiddelen en nieuwe stoffen en in beeld gebracht voor MaasstroomgebiedDe schadelijkheid van bestrijdingsmiddelen en nieuwe stoffen -zoals geneesmiddelen- in het water staat steeds meer in de belangstelling. Hoe groot is het probleem? Worden normen overschreden? En wat is de herkomst van de verontreiniging? Voor het Maasstroomgebied zijn deze vragen in diverse studies in beeld gebracht. Dit artikel geeft een overzicht. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Ervaring met de aanpak van regenwateroverlast in bebouwd gebied: voorbeelden en ontwikkelingen anno 2014
Cover foto Ervaring met de aanpak van regenwateroverlast in de bebouwd gebied: voorbeelden en ontwikkelingen anno 2014Hoe ver moeten we gaan in het investeren in maatregelen om regenwateroverlast nu en in de toekomst tegen te gaan? Dit is een kernvraag in het huidige stedelijk waterbeheer. In dit boek delen ruim twintig auteurs van adviesbureaus, gemeenten en bedrijven hun inzichten, benaderingen en aanpakken. Een scala aan analysemethoden, modelontwikkelingen en maatregelen op het gebied van berging, afvoer, ruimtelijke inrichting, in en om de woning komen aan bod. Een bundel met 'state of the art' methodologische ontwikkelingen en praktische voorbeelden voor het omgaan met hevige buien. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Zoet tegen zout: natuurlijke waterstromen in het Groene Hart
Zoet tegen zout: natuurlijke waterstromen in het Groene HartEen structurele inlaat voor zoet water oostelijk van Gouda biedt ecologisch en economisch de beste oplossing voor de waterproblematiek in het Groene Hart en daarbuiten. Deze voorkomt verzilting, maakt verdieping van de haven van Rotterdam gemakkelijker en geeft mogelijkheden voor vrijere overgangen tussen zout en zoet water in de Zuidwestelijke Delta. De problematiek en oplossing wordt uitgelegd in de film "Zoet tegen zout, natuurlijke waterstromen in het Groene Hart. Meer lezen? Klik op | details | youtube film 'Zoet tegen zout' | achterliggend rapport (2011) | achterliggend rapport (2009).

Bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater: vergelijking tussen Nederland en andere Europese landen
Figuur 1. Normoverschrijding van 2,4-D. Pag. 15. Bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater: vergelijking tussen Nederland en andere Europese landenIn Nederland worden, net als in andere Europese landen, veel verschillende bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater aangetroffen. Sommige van deze stoffen overschrijden de normen voor de waterkwaliteit, maar het kan per land verschillen bij welke stoffen dat aan de orde is. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en Rijkswaterstaat naar de manier waarop bestrijdingsmiddelen in het buitenland worden aangepakt (met name voor België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Zweden). Een andere belangrijke factor is dat landen verschillende waterkwaliteitsnormen hanteren. Uit het onderzoek blijkt dat normen voor dezelfde stof substantieel kunnen verschillen tussen landen. Deze verschillen bepalen of een stof als probleem wordt gezien of niet. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Nieuwe aanwinsten

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in FEBRUARI toegevoegde publicaties:

De top 3 van februari 2014

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in FEBRUARI 2014.

1. Visvriendelijkheid van gemalenpompen (artikel)
Invoer naar de pomp. Bron: Visvriendelijkheid van gemalenpompenHet verminderen van visschade in pompgemalen staat hoog op de agenda van waterbeheerders. Ondanks vele monitorstudies bestaan er nog veel vragen over de visveiligheid van de pompen. Recent is hierin verandering gekomen door een onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en milieuadviesbureau ATKB. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Chronisch botulisme zaait dood en verderf: horrorscenario in Duitsland (artikel)
In Duitsland heerst op een steeds groter aantal melkveebedrijven chronisch botulisme. Koeien vermageren, krijgen spierverlamming en abcessen en gaan uiteindelijk dood. Maar ook veehouders werden ziek en enkelen zijn zelfs overleden. Belangrijke oorzaken lijken het gebruik van giftig digestaat, glyfosaat en overstroomde rivieren. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Plastics in rivieren uitdaging voor waterbeheer (artikel)
Bron: http://voordewereldvanmorgen.nl/Nieuws/plastic-afval-uit-rivieren-met-nederlandse-vondstPlastics in het milieu kunnen leiden tot ecologische effecten. Sinds de 'plastic soep' een begrip is geworden, is de media-aandacht toegenomen. Het grootste deel van dit plastic is afkomstig van landbronnen en rivieren spelen een belangrijke rol bij het transport ervan naar zee. In dit artikel een pleidooi om waterbeheerders te betrekken bij de problematiek op zee. Meer lezen? Klik op | details | meer publicaties over (micro)plastics.

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.
De Hydrotheek is te volgen via Twitter en geeft een wekelijkse attendering uit.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

 

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 460 32 00
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##