Record nummer 339725
Identifier urn:nbn:nl:ui:32-ARTIK2062107
Titel Onderzoek naar biologische broei van tulpen
Auteur(s) Leeuwen, Y. van
Uitgever Proeftuin Zwaagdijk
Jaar 2004
Collectie Artik+
Omschrijving In 2002-2003 en 2003-2004 heeft Proeftuin Zwaagdijk, in opdracht van 'Ekoflor', gekeken naar de afbroei van biologische tulpen op water. Het tweejarig project werd gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Tijdens de twee broeiseizoenen werden er vier trekken biologisch geteelde tulpen afgebroeid. Het eerste jaar werd het onderzoek uitgevoerd bij een biologische broeier, het tweede seizoen werd de proef bij de contractbroeier van 'Ekoflor' uitgevoerd. Aandachtspunten in deze proeven waren de mogelijkheden van biologische waterbroei met EC verhogingen ten opzichte van biologische potgrondbroei. Bij de biologische teelt en broei mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen worden gebruikt. Door het niet kunnen ontsmetten van de bollen voor het opplanten op potgrond, worden de teeltrisico's vergroot. Schimmelziekten als Pythium en Rhizoctonia kunnen bij de potgrondbroei veel uitval veroorzaken. De broei van biologische tulpen op water kan deze risico's beperken. Om de EC in het water te verhogen werd omgezet varkensgier gebruikt. Dit werd toegediend aan het leidingwater totdat deze de juiste EC had.
Trefwoord(en) tulpen - forceren van planten - bloembollen - sierteelt - dierlijke meststoffen - varkensmest - biologische landbouw - PT11257
Taal Nederlands
Link
- Locatie
- Bestandsformaat PDF
- Toegang public
Kosten no
Copyright yes
Rechten copyright (Proeftuin Zwaagdijk) all rights reserved
Edu
- Aggregatieniveau informatieeenheid / toets
- Eindgebruikersrol leerling/student
Documenttype Boek
Uitvoercode
- Identifier ELOK
Uitvoercode
- Identifier GKOK
Uitvoercode
- Identifier TULP
Uitvoercode
- Identifier PLANT
Uitvoercode
- Identifier DIER
Uitvoercode
- Identifier VEE
Rubriek
- Rubriek ID 513-N-1-a
- Rubriek omschrijving Tulpen
 
U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.