Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 144537
Titel De Krimpenerwaard : sociaal-economische verkenning van een weidegebied
toon extra info.
[door] Th.L. van Berkel, G.G. van Leeuwen [en] B. van der Ploeg
Vertaalde titel The "Krimpenerwaard": socio-economic survey of a grassland area
Auteur(s) Berkel, T.L. van ; Leeuwen, G.G. van ; Ploeg, B. van der
Uitgever Den Haag : L.E.I.
Jaar van uitgave 1981
Pagina's 92 p.
Titel van reeks Landbouw-Economisch Instituut. Afdeling Structuuronderzoek (no. 2.146)
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) landbouw / sociale economie / sociale structuur / agrarische bedrijfsvoering / landbouwsituatie / economische situatie / nederland / zuid-holland / krimpenerwaard
Rubrieken Economische situatie (algemeen)
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting De ontwikkeling van de landbouw in de Krimpenerwaard is in de 70-er jaren achtergebleven bij die in omliggende gebieden en bij de ontwikkeling van de Nederlandse landbouw als geheel. Dit gebied dat vroeger in verschillende opzichten een voorsprong had, heeft thans een achterstand. De Krimpenerwaard telde in 1978 ongeveer 800 agrarische bedrijven, waaronder verhoudingsgewijs veel nevenbedrijven. Ruim de helft van de weidebedrijven was kleiner dan 15 ha en slechts een op de vijf groter dan 20 ha. De bedrijfsvoering is er altijd intensief geweest wat onder andere tot uiting komt in het feit dat op 1/3 van de bedrijven kaas wordt gemaakt. Hierbij zijn vaak jongere ondernemers betrokken. Doordat de vanouds aanwezige varkenshouderij in de zeventiger jaren is blijven steken in (te) kleine eenheden en ook de melkveehouderij zich onvoldoende kon ontwikkelen binnen de bestaande bedrijfsgroottestructuur is de inkomensbasis van veel bedrijven in het gebied te smal geworden. Dit is waarschijnlijk in de hand gewerkt doordat de boeren in dit gebied tot voor kort weinig geneigd waren te investeren en moderniseren. De laatste twee jaren is echter het aantal nieuwe stallen sterk toegenomen. Verdere verbeteringen kunnen evenwel worden belemmerd doordat de ondernemers de bedrijfsoppervlakten veelal niet kunnen uitbreiden, maar ook als gevolg van de ongunstige verkaveling, ontsluiting en bodemgesteldheid, waardoor onder andere de bouwkosten relatief hoog zijn
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.