Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 1863751
Titel artikel Deel 27 : Markten en veilingen
Auteur(s) Vernooij, A. ; Siemes, H.
Titel Geschiedenis van het boerenleven in Nederland
toon extra info.
[red.: Jan Bieleman ... et al. ; eindred.: Hans Siemes]
Auteur(s) Bieleman, J. ; Siemens, H.
Uitgever Zwolle : Waanders
Deel(Jaar)Nummer (2007)
Paginering 634 - 656
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) landbouwproducten / handel / veilingen / geschiedenis / agrarische geschiedenis
Rubrieken Geschiedenis (algemeen)
Publicatie type Hoofdstuk uit boek
Taal Nederlands
Toelichting Zwolle staat te boek als de eerste nederlandse stad met een markt. Omstreeks het jaar 1000 moeten er de vroegste markten hebben plaatsgevonden. De verkoop op markten was lang in handen van de boeren en boerinnen, maar ook kwamen er kooplui in beeld. Ze opereerden eeuwenlang naast elkaar. Van bijzondere aard waren de jaarmarkten en boerenmarkten. De plaats voor de markt was vanouds het centrum van stad of dorp. In steden als Groningen, Zwolle, Nijmegen, Den Haag, Gorkum, Middelburg, Den Bosch of Roermond is die plek als naam bewaard gebleven. Vaak stond daar dan ook een waaggebouw. Ieder dorp (en stad) van betekenis had een veemarkt. In het Westland begonnen tuinders hun afzet te reguleren via een afzetvereniging. Die hadden een kort leven. De Staatscommissie die zich in 1886 over de landbouwcrisis boog, maakt een overzichtje: Blokker, Beverwijk, Katwijk, Zwijndrecht. In deze bijdrage apart aandacht voor het verschijnsel doordraaien en de folklore rond de Alkmaarse kaasmarkt
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.