Record nummer 1912459
Titel artikel Thema biologische landbouw
Tijdschrifttitel Kennis online : Wageningen UR-onderzoek voor LNV
Deel(Jaar)Nummer 6(2009)juli
Paginering 1 - 12
Online full text
Trefwoorden (cab) biologische landbouw
Rubrieken Ecologische landbouw
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Biologische landbouw wordt steeds minder bepaald door het zich afzetten tegen de gangbare sector, en de gangbare landbouw heeft op haar beurt belangstelling voor nieuwe en andere ontwikkelingen. Maar het moet nog wel een automatisme worden, ook op het ministerie. Dat de tegenstelling langzaam slijt, laten ook andere voorbeelden zien. Grote plantenveredelingsbedrijven zien steeds meer in de veredeling voor de biologische sector omdat dat ook gewassen oplevert die robuuster zijn en beter bestand zijn tegen wisselende omstandigheden. Zulke gewassen zijn ook goed voor de gangbare landbouw die steeds vaker om low input gewassen vraagt. Een ander voorbeeld is de koevriendelijke familiestal die is ontworpen voor biologische en gangbare boeren. Biologische boeren zien hun dieren graag zo natuurlijk mogelijk, dus met hoorns, maar dat stelt eisen aan de huisvesting. Een koehoorn kan bij ruzie namelijk flinke schade aanrichten. De Animal Sciences Group heeft samen met veehouders drie stallen ontworpen die rekening houden met het natuurlijke groepsgedrag van koeien, waarin ook het aantal conflicten tussen de dieren beperkt blijft. Volgens Bert Lotz kan de biologische boer zelfs profiteren van onderzoek naar cisgene aardappelen. De sector moet niets hebben van geknutsel met genen in een lab, maar de kennis die Lotz en zijn collega’s opdoen kan ook ideeën opleveren die via traditionele veredeling nuttig zijn voor de biologische boer, zegt hij op de achterpagina
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.