Record nummer 1930842
Titel Het wonderland achter de horizon : Groninger regionaal besef in nationaal verband 1903-1963
toon extra info.
Daniël Broersma
Auteur(s) Broersma, D.
Uitgever Assen : Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2005
Pagina's 284 p ill
Titel van reeks Groninger historische reeks (32)
Annotatie(s) Uitg. in opdracht van de Stichting Groninger Historische Publicaties. - Onderdeel van een aantal onderzoeken in opdracht van de Stichting Erven A. de Jager  toon alle annotatie(s)
Ook verschenen als proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, 2005
ISBN 9023241878
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) geschiedenis / nationaal bewustzijn / regionalisme / regio's / industriële samenleving / industrialisatie / volkscultuur / beweging / nederland / groningen / provincies / taal
Rubrieken Economische, sociale en cultuurgeschiedenis van Nederland
Publicatie type Proefschrift
Taal Nederlands
Toelichting “…ain wonderlaand romdom ain wondre stad”, zo wordt de provincie Groningen getypeerd in het Grönnens Laid, dat in 1919 voor het eerst in druk verscheen. Dit ‘Groninger volkslied’ is een van de vele verschijningsvormen van het Groninger regionaal besef, dat in de twintigste eeuw opkwam, bloeide en weer verdween. In Het wonderland achter de horizon beschrijft Daniël Broersma deze ontwikkeling en brengt hij haar in verband met factoren als de overgang naar de industriële samenleving, de omvangrijke binnenlandse migratie, de crisis van de jaren dertig, het cultuurpessimisme, de verzuiling en het nationalisme. Bovendien vergelijkt hij de Groninger beweging met regionale bewegingen elders. Behalve een baanbrekende studie naar het ontstaan van regionale identiteiten in Nederland is 'Het wonderland achter de horizon' ook een levendige en boeiende beschrijving van een unieke periode uit de Groninger geschiedenis. Zo ontmoet u een grootindustrieel die een Groninger wereldtentoonstelling organiseerde, een herenboer die de plattelandscultuur als laatste redmiddel voor de samenleving presenteerde en een rode schoolmeester die in het westen van het land een Gronings woordenboek samenstelde. Een onmisbaar boek voor iedereen die is geïnteresseerd in de Groningse geschiedenis of het fenomeen van regionale bewustwording. Daniël Theodoor Broersma (1974) is historicus. 'Het wonderland achter de horizon' is de handelsuitgave van zijn gelijknamige proefschrift. Het wonderland achter de horizon Voorwoord 1 Inleiding 2 Drie is te veel De totstandkoming van de vereniging Grönneger Sproak en het maandblad Groningen 3 Een verplaatsing in dubbel opzicht De structuur van de Groninger beweging in het Interbellum 4 ‘ ’t Hoger wit van ’t streven’ Denkbeelden van G.W. Spitzen 5 ‘Allemaal boerenvolk’ De zoektocht naar het Gronings-eigene 6 ‘Een rijke bron van volkskracht’ Het ideeëngoed van H.D. Louwes in de jaren dertig 7 ‘Ditmaal moet het Groninger bloed eens spreken’ Johannes Linthorst Homan en zijn Groninger Gemeenschap 8 ‘Klare wijn’ De Algemene Vereniging Groningen en de bezetting 9 Om een geestelijk middelpunt De instelling van het professoraat Nedersaksisch aan de Groningse universiteit 10 Gemeenschapszin en twist De totstandkoming van de Groninger Culturele Gemeenschap 11 Samenvatting en conclusie
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.