Record nummer 1939746
Titel Beoordeling van de relevantie van een bijkomende studie over de huisvesting van leghennen met (overdekte) vrije uitloop
toon extra info.
van Ester Peeters
Auteur(s) Peeters, E.
Uitgever Brussel : Raad voor Dierenwelzijn
Jaar van uitgave 2006
Pagina's 37 p
Online full text
Trefwoorden (cab) pluimveehouderij / pluimvee / hennen / huisvesting van kippen / kooien / batterijkooien / pluimveehokken / dierenwelzijn
Rubrieken Pluimvee / Gezondheid en welzijn van dieren
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Traditionele batterijkooien voor legkippen zullen vanaf 2012 verboden worden in de Europese Unie, in navolging van de Europese Richtlijn 1999/74 en alleen verrijkte kooien en niet-kooisystemen (volièresystemen en grondhuisvesting) zullen worden toegestaan. De nieuwe richtlijn legt, voor het eerst, ook normen vast voor de verschillende huisvestingssystemen. In België is in oktober 2005 de Europese Richtlijn omgezet. Bij deze omzetting zijn de Europese regels gevolgd, maar wordt er wel nog ruimte gelaten voor een aanpassing van de nationale wetgeving in 2010. In praktijkomstandigheden wordt er bij grondhuisvesting en volièrehuisvesting soms ook een buitenbeloop voorzien, al dan niet geheel of gedeeltelijk overdekt. Vanuit het oogpunt dat dit (overdekt) buitenbeloop aan belang wint, wordt overwogen een aanvullende studie te verrichten die drie verschillende volièresystemen vergelijkt, namelijk zonder uitloop, met overdekte uitloop, en met vrije (t.t.z. niet-overdekte) uitloop. Dit rapport heeft als doel de noodzaak van een dergelijke studie te onderzoeken en omvat een beschrijving van de bestaande huisvestingssystemen voor leghennen, waarna de verschillende systemen op basis van literatuurgegevens summier worden vergeleken. Ook worden de resultaten van recente studies met (overdekt) buitenbeloop samengevat. Tenslotte wordt de relevantie van een bijkomende studie over het effect van een (overdekt) buitenbeloop besproken en samengevat. Er kan gesteld worden dat het voorstel om de sanitaire toestand en dierenwelzijn van leghennen gehuisvest in drie types van volièrehuisvesting (zonder uitloop, met overdekte uitloop, en met vrije (t.t.z. niet overdekte) uitloop) te vergelijken, wetenschappelijk wel interessant is, doch dat dit geen antwoord zal bieden op de vraag of er een letterlijke omzetting of een afwijking van de Europese richtlijn zal geformuleerd worden in de Belgische wetgeving. Het al dan niet overdekt buitenbeloop moet beschouwd worden als een uitbreiding van de alternatieve huisvestingsvormen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.