Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 1939746
Titel Beoordeling van de relevantie van een bijkomende studie over de huisvesting van leghennen met (overdekte) vrije uitloop
toon extra info.
van Ester Peeters
Auteur(s) Peeters, E.
Uitgever Brussel : Raad voor Dierenwelzijn
Jaar van uitgave 2006
Pagina's 37 p
Online full text
Trefwoorden (cab) pluimveehouderij / pluimvee / hennen / huisvesting van kippen / kooien / batterijkooien / pluimveehokken / dierenwelzijn
Rubrieken Pluimvee / Gezondheid en welzijn van dieren
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Traditionele batterijkooien voor legkippen zullen vanaf 2012 verboden worden in de Europese Unie, in navolging van de Europese Richtlijn 1999/74 en alleen verrijkte kooien en niet-kooisystemen (volièresystemen en grondhuisvesting) zullen worden toegestaan. De nieuwe richtlijn legt, voor het eerst, ook normen vast voor de verschillende huisvestingssystemen. In België is in oktober 2005 de Europese Richtlijn omgezet. Bij deze omzetting zijn de Europese regels gevolgd, maar wordt er wel nog ruimte gelaten voor een aanpassing van de nationale wetgeving in 2010. In praktijkomstandigheden wordt er bij grondhuisvesting en volièrehuisvesting soms ook een buitenbeloop voorzien, al dan niet geheel of gedeeltelijk overdekt. Vanuit het oogpunt dat dit (overdekt) buitenbeloop aan belang wint, wordt overwogen een aanvullende studie te verrichten die drie verschillende volièresystemen vergelijkt, namelijk zonder uitloop, met overdekte uitloop, en met vrije (t.t.z. niet-overdekte) uitloop. Dit rapport heeft als doel de noodzaak van een dergelijke studie te onderzoeken en omvat een beschrijving van de bestaande huisvestingssystemen voor leghennen, waarna de verschillende systemen op basis van literatuurgegevens summier worden vergeleken. Ook worden de resultaten van recente studies met (overdekt) buitenbeloop samengevat. Tenslotte wordt de relevantie van een bijkomende studie over het effect van een (overdekt) buitenbeloop besproken en samengevat. Er kan gesteld worden dat het voorstel om de sanitaire toestand en dierenwelzijn van leghennen gehuisvest in drie types van volièrehuisvesting (zonder uitloop, met overdekte uitloop, en met vrije (t.t.z. niet overdekte) uitloop) te vergelijken, wetenschappelijk wel interessant is, doch dat dit geen antwoord zal bieden op de vraag of er een letterlijke omzetting of een afwijking van de Europese richtlijn zal geformuleerd worden in de Belgische wetgeving. Het al dan niet overdekt buitenbeloop moet beschouwd worden als een uitbreiding van de alternatieve huisvestingsvormen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.