Record nummer 1943327
Titel artikel De mensch en de bodem
Auteur(s) Mantel, S.
Tijdschrifttitel Nederlandse Bodemkundige Vereniging
Deel(Jaar)Nummer (2010)
Online full text
Trefwoorden (cab) bodem / geologie / deskundigen
Rubrieken Bodemkunde (algemeen)
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Mijn vader was geïnteresseerd in Paleontologie en had het boek “De aarde en de Mensch” in de kast staan waarin een verslag van de uitbarsting van de Krakatau stond. Als klein kind hoorde ik over stofwolken die 7 keer rond de aarde schoten, van het raderstoomschip „Berouw‟ dat kilometers ver landinwaarts werd geworpen door 20 meter hoge vloedgolven van de tsunami en van twee jaar wereldwijde misoogsten door stof in de atmosfeer. Dat was mijn eerste fascinatie voor het systeem aarde en mijn eerste besef dat we niet op een inerte steenklomp wonen, maar deel zijn van een planeet met een eigen dynamiek en processen. ... Sombroek wist veel van het landgebruik en de relatie met het landschap en de bodemgesteldheid. Over “Terra Pretas” zoals ze genoemd worden raakte Sombroek nooit uitgepraat. Tot vlak voor zijn overlijden heeft hij er onderzoek naar gedaan in de Amazone. Dergelijke momenten van vooruitgang en inspiratie in de bodemkunde stoelen op brede interesse, kennis en ervaring. Het is mooi om te zien dat hij voor zijn ontdekking en werk de „credits‟ heeft gekregen en dat het onderzoek naar de Terra Preta nu na zijn dood voortgezet wordt door onderzoeksgroepen in diverse landen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.