Record nummer 1943334
Titel artikel Bronnen van inspiratie, mooie kansen en uitdagingen
Auteur(s) Raats, P.A.C.
Tijdschrifttitel Nederlandse Bodemkundige Vereniging
Deel(Jaar)Nummer (2010)
Online full text
Trefwoorden (cab) bodem / bodemfysica / bemesting
Rubrieken Bodemkunde (algemeen)
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Verreweg het meest interessant vond ik de uitdagende colleges algemene bodemkunde van Gerard Bolt. Hij introduceerde de moderne kijk op de fysische chemie en fysica van de bodem. Als ‘graduate student’ op Cornell University deed Bolt niet alleen baanbrekend onderzoek op het gebied van de fysische chemie, maar kwam hij ook in aanraking met de nieuwste ontwikkelingen in de bodemfysica. .. De nadruk lag op het optimaliseren van de groeiomstandigheden in de wortelzone en het minimaliseren van de belasting van grond- en oppervlaktewater met zouten. Ik concentreerde me op dynamiek en verblijftijden van water en zouten in en beneden de wortelzone. We zochten naar mogelijkheden betere controle te krijgen over de behoefte en uniformiteit van de verdeling van water door van bevloeiing over te schakelen op sproei- en druppelsystemen: zie 1974 artikel met Steve Rawlins in Science 188: 604-610. Politiek moest er iets komen om te voldoen aan afspraken van President Nixon en Foreign Secretary Kissinger met Mexico betreffende de hoeveelheid en kwaliteit van het water in de Colorado River. Helaas kon niet worden voorkomen dat uiteindelijk werd gekozen voor een ontzoutingsfabriek by Juma, Arizona
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.