Record nummer 1944071
Titel artikel Nertsen sturen in eetsnelheid: voerplaats 3-5 uur leeg in zomermaanden leidt tot zwaarste dieren, niet tot beste pelzen
Auteur(s) Rond, J. de
Tijdschrifttitel De pelsdierenhouder
Deel(Jaar)Nummer 60(2010)7/8
Paginering 206 - 209
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) pelsdierhouderij / pelsdieren / diervoeding / diervoedering / voeropname
Rubrieken Pelsdieren / Voedersystemen, Voederrantsoenen
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting In de zomer van 2009 is het project gestart waarbij twee verschillende voederstrategie├źn vergeleken zijn waarbij de term 'enkele uren zonder voer' verschillend is ingevuld: 1 tot 2 uur zonder voer (kort) of 3 tot 5 uur (ruim). Een lege voerplaats wordt doorgaans vermeden maar is dat noodzakelijk voor een goed eindgewicht? De groeiperiode was opgedeeld in 2 perioden: van spenen tot half september (zomer) en van half september tot de pelstijd (herfst). Ruim zonder voer in de zomer betekende slechts 3% minder voeropname, maar in de herfst toen de groep overschakelde naar kort zonder voer is door deze groep 10% meer voer opgenomen dan door de controlegroep. Dit resulteerde in de meeste gewichtgroei in de hele groeiperiode voor deze dieren. De groep die in de zomer kort zonder voer zat en in de herfst ruim zonder voer, heeft daardoor 5% minder voer opgenomen en groeide 10% minder in de herfst ten opzichte van de controlegroep. Deze groep had de minste groei in de hele groeiperiode. Na verkoop van een beperkt aantal pelzen op de veiling blijken de pelzen van de groep die in de zomer ruimere tijd zonder voer zat, korter dan de controlegroep pelzen. De kwaliteit reuen en teven in een groep is hier ook minder. Het aandeel kwaliteit II en III (lowgrades) is gelijk aan de controle. Bij de andere groep (ruim zonder voer in de herfst) is ook het effect dat de reuenpelzen korter zijn. Op de tevenpelzen had de behandeling geen effect. De voerstrategie├źn hadden geen effect op de uitval van dieren in de groeiperiode. De traditionele manier van voeren heeft het best gerendeerd, maar het vermoeden bestaat dat iets langere periode zonder voer (3 uur) in de zomer waarschijnlijk net zo rendabel is.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.