Record nummer 1949465
Titel Groene herfst : een halve eeuw milieu
toon extra info.
Egbert Tellegen
Auteur(s) Tellegen, E.
Uitgever Amsterdam : Amsterdam University Press
Jaar van uitgave cop. 2010
Pagina's 360 p
ISBN 9789089642707
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) milieubeleid / milieubescherming / verontreiniging / economische systemen / milieugeschiedenis / milieueconomie
Rubrieken Milieubeleid
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Groene herfst geeft de tegenstelling aan tussen, aan de ene kant, de vooruitgang die de milieubescherming onmiskenbaar heeft geboekt en aan de andere kant de constatering dat er allerlei kwaliteiten van de aarde verloren zijn gegaan. Tellegen beschrijft hoe het hedendaagse milieubesef en het gebruik van de term ‘milieu’ in de huidige betekenis pas in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn ontstaan. Hij behandelt de uitzonderlijke toename van menselijke milieubelasting in de laatste eeuwen, schetst het succes en falen van het milieubeleid en de veranderingen in het denken over milieuvraagstukken sinds die tijd. Tellegen bestrijdt een aantal ondergangsverwachtingen, maar laat zien dat allerlei kwaliteiten van de aarde als gevolg van menselijke activiteiten drastisch achteruitgaan. Hij concludeert dat we – om deze kwaliteiten te kunnen behouden – afscheid zullen moeten nemen van de kapitalistische economie zoals wij die nu kennen. Interviews met Nederlanders die in de jaren zestig actief waren op milieugebied, geven een interessante kijk op de ontwikkelingen van de afgelopen vijf decennia.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.