Record nummer 1978016
Titel Landschapsgeschiedenis van Roderwolde : een interdisciplinair onderzoek naar de natuurlijke landschapsgenese van een woldgebied in de Kop van Drenthe en de kolonisatie en ontginning in de late Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd
toon extra info.
J. Zomer
Auteur(s) Zomer, J.
Uitgever [S.l. : s.n.]
Jaar van uitgave 2009
Pagina's [146] p
Annotatie(s) Masterscriptie aan de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit der Letteren, vakgroep Kunstgeschiedenis, Master Landschapsgeschiedenis
Online full text
Trefwoorden (cab) cultuurlandschap / zandgronden / geologie / holoceen / veengronden / historische geografie / drenthe
Rubrieken Historische geografie
Publicatie type Studentenverslag
Taal Nederlands
Toelichting In het noorden van Drenthe liggen op de overgang van het zand naar het veen de ‘onlanden’ van Drenthe. Deze onlanden zijn onderdeel van wat ook wel de ‘Kop van Drenthe’ wordt genoemd. Geologische gezien ligt de 'Kop van Drenthe' daar waar het pleistocene Drents plateau wegduikt onder het holocene veen. De veengebieden hebben veelal woldnamen die vaak zijn afgeleid van bestaande zanddorpen. Net als de dorpen Eelderwolde en Peizerwold is ook de naam van het onderzoeksgebied, Roderwolde, afgeleid van een Drents esdorp, Roden. Een andere naam voor het gebied zou kunnen zijn, het Noorddrentse Wold. De wolden in de 'Kop van Drenthe' maken namelijk deel uit van een groter woldgebied dat zich uitstrekt over Groningen, Drenthe en Friesland. De directe aanleiding om een woldgebied in de Kop van Drenthe te gaan onderzoek was de Herinrichting Peize.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.