Record nummer 1980279
Titel Historische atlas van Zutphen : torenstad aan Berkel en IJssel
toon extra info.
Willem Frijhoff, Michel Groothedde, Christiaan te Strake ; [eindred.: Jan Loohuis]
Auteur(s) Frijhoff, W. ; Groothedde, M. ; Strake, C. te ; Loohuis, J.
Uitgever Nijmegen : Vantilt
Jaar van uitgave 2011
Pagina's 79 p ill
Annotatie(s) Uitg in samenw. met: Het Stedelijk Museum Zutphen ... [et al.]
ISBN 9789460040771; 9789460040993(pbk)
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) steden / stadsontwikkeling / kaarten / geschiedenis / gelderland / nederland
Rubrieken Historische atlassen / Stedelijke plannen
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Zutphen is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland, maar ze is beslist geen dode stad. Ze geldt als een levendige winkel- en marktstad met een aantrekkelijk stadsbeeld en veel mooie monumenten. Deze atlas verklaart dat positieve imago aan de hand van twee historische troeven: de ogenschijnlijk wat chaotische plattegrond van de stad en haar getorende silhouet. Zutphen noemde zichzelf al in de Middeleeuwen een ‘oude stad’ en een ‘torenstad’. Aanvankelijk leek haar geschiedenis simpel: ontstaan aan de samenvloeiing van IJssel en Berkel werd de stad kortstondig de zetel van een al snel door Gelre geabsorbeerd graafschap. Na haar bloei als Hanzestad werd ze omgevormd tot garnizoensstad, om ten slotte geleidelijk af te dalen tot het niveau van een kleine provinciestad. Intussen is ons beeld van Zutphens begin, haar geografische ligging aan twee rivieren en de latere stadsontwikkeling ingrijpend vernieuwd. De stad is ouder dan gedacht en de IJssel juist jonger. De vesting en haar functie van kwartiershoofdstad bepaalden eeuwenlang de stedelijke ruimte, en zowel de recente stadsuitleg als Zutphens plaats in de regio verdient nieuwe aandacht. Die veelbewogen ontwikkeling wordt in de 35 kaarten van deze atlas ontvouwd en verklaard.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.