Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 1980377
Titel BOS4D : naar integratie van tijd, schaal en ontwerp in het bosbeheer
toon extra info.
[eindred.: Renske Terhürne ; red. Martijn Horst ... et al.]
Auteur(s) Terhürne, R. ; Horst, M.
Uitgever Ede : BOS4D
Jaar van uitgave [2011]
Pagina's 74 p ill
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) bosbeheer / geïntegreerd bosbeheer / bosbouw / bosbeleid / landschapsarchitectuur / cultuurgeschiedenis / nederland
Rubrieken Bosbeheer
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting 2011 was Internationaal Jaar van de Bossen. Tijd voor de Bosgroepen om de veelzijdige betekenis van het Nederlandse bos onder de aandacht te brengen. Dit hebben wij gedaan met het project BOS4D. Behalve voor natuur, recreatie, milieu en houtproductie heeft het bos culturele waarde als aantrekkelijk landschap met een bijzondere ontwikkelingsgeschiedenis. BOS4D pleit voor de inbedding van de culturele betekenis van het bos in het bosbeheer, in directe samenhang met de actuele maatschappelijke en economische functies die het bos kan vervullen. Bossen articuleren en kleuren ons landschap; van bosmassief tot lijnvormige structuur, van natuurlijk beekbegeleidend bos tot ontworpen stadsbos, en van oude hakhoutcultures tot jonge polderbossen. De vorm en samenstelling van onze bossen zegt iets over het gebruik van en onze steeds veranderende verhouding tot dat bos. Bos heeft een hoge belevingswaarde voor een breed publiek, die vergroot kan worden door deskundig beheer en ontwikkeling van de landschappelijke en cultuurhistorische betekenis van het bos. Kennis en samenwerking zijn sleutelwoorden. In BOS4D zijn bosbeheerders, ontwerpers, historici en beleidsmakers bij elkaar gebracht en uitgedaagd om voorbij opstands- en eigendomsgrenzen te kijken. Tevens heeft BOS4D geprobeerd onderzoeksvragen te formuleren om ontbrekende kennis te verzamelen. Er is namelijk nog geen goed overzicht van de geschiedenis en waarde van onze verschillende historische boslandschappen. En hoe zouden we deze kennis vervolgens moeten toepassen? Hoe maken we de culturele betekenis van bos integraal onderdeel van het bosbeheer? Het ontwikkelen van oogst- en beheersystemen die oog hebben voor boslandschappelijke schoonheid en samenhang vraagt om tijd en experimenteerruimte. Tijdens het BOS4D project is hiermee een begin gemaakt. Daarbij speelt de Veluwe, bosicoon bij uitstek, een voorbeeldrol. In 2009 stelde Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes nog dat kennis vanuit de bosbouw node wordt gemist bij ‘de ontwerpopgave’ die ons wacht in de zorg voor onze landschappelijke iconen, waaronder de Veluwe. Samen met de Provincie Gelderland en Geldersch Landschap & Geldersche Kasteelen onderzocht BOS4D de mogelijkheden voor een gezamenlijke inspanning van bosbeheerders om het Veluwse bosareaal vanuit historische en landschappelijke diversiteit, multifunctioneel vorm te geven. Tegelijkertijd is er gekeken hoe het BOS4D gedachtegoed ook op andere plekken in Nederland een rol kan spelen. Het project presenteerde zichzelf op het BOS4D-podium op 25 november. Een aantal experts gaven hun visie op de toekomst van het bos en de culturele waarde ervan. Daarnaast werden concrete BOS4D-voorbeelden gepresenteerd door verschillende bosbeheerders. In januari 2012 is dit BOS4D-magazine verschenen, met een verdere uitwerking van het BOS4D gedachtegoed en nog meer voorbeelden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.