Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 1993901
Titel 'Tegen beter weten in' : de geschiedenis van de biologische landbouw en voeding in Nederland (1880-2001) = The history of organic agriculture in the Netherlands (1880-2001)
toon extra info.
door Arie Hollander
Auteur(s) Hollander, A.
Uitgever [S.l. : s.n.]
Jaar van uitgave 2012
Pagina's 288 p fig., graf., tab
Annotatie(s) Proefschrift Universiteit Utrecht  toon alle annotatie(s)
Met lit. opg. - Met samenvatting in het Nederlands en Engels
Auteursnaam op omslag: Dick Hollander
ISBN 9789039357620
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) biologische landbouw / agrarische geschiedenis / biologisch-dynamische landbouw / landbouwontwikkeling / landbouwbeleid / nederland / marktstructuur
Rubrieken Ecologische landbouw / Rurale geschiedenis van Nederland
Publicatie type Proefschrift
Taal Nederlands
Toelichting De Nederlandse overheid en het (landbouw-) bedrijfsleven hebben vanaf ca 1930 de chemicalisering van de landbouw gestimuleerd. Na 1950 was het beleid gericht op exportbevordering c.q. kostprijsverlaging van de landbouwproducten. De natuur- en milieuwaarden werden hieraan ondergeschikt gemaakt. Sinds 1950 kende Nederland het hoogste kunstmest- en pesticidengebruik ter wereld. Rond 1970 kwam er - naast de al bestaande maar marginale BD-landbouw - een biologisch-organische beweging op gang. De alternatieve telers en consumenten wilden een signaal geven naar de bestaande landbouwpraktijk. Overheid en het landbouwbedrijfsleven, inclusief toeleverende industrie, belemmerden de groei van de biologische landbouw. De biologische sector was onvoldoende in staat op eigen kracht een doorbraak te forceren. Pas begin jaren '90 ging de overheid onder druk van de EU over stag door de omschakeling financieel maar bescheiden te ondersteunen. De rest van het landbouwbedrijfsleven volgde in 1995 al of niet schoorvoetend. Inmiddels waren de prijsverschillen tussen de gangbare en biologische producten zover uiteengegroeid dat een massale doorbraak uitbleef. Tenslotte blijkt dat de export van biologische producten vanaf de jaren '80 de productie voor een terugval heeft behoed. De weliswaar met intervallen gestaag groeiende primaire productie vond zijn weg dan ook vooral naar het buitenland. In weerwil van de ideologie van de pioniers in de jaren '70 paste dit in de agrarische handelstraditie van de Republiek en het latere Koninkrijk.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.