Record nummer 1994511
Titel Nieuwe energie voor de Veenkoloniën, op zoek naar regionale comfortzones : Eo Wijers-prijsvraag 2011-2012
toon extra info.
[tekst en red. Kees van Dam ; eindred. juryrapport Pieter Maessen ; beeld Rob Elfrink ... et al.]
Auteur(s) Dam, K. van ; Maessen, P. ; Elfrink, R. ; Eo Wijers-stichting
Uitgever Den Haag : Eo Wijers-stichting
Jaar van uitgave [2012]
Pagina's 110 p ill., krt., portr
Annotatie(s) Rugtitel: Juryrapport Eo Wijers-prijsvraag 2011-2012. - Juryrapport gepresenteerd 22 maart 2012 in Veendam
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) gebiedsgericht beleid / bevolkingsafname / energiebronnen / duurzame energie / hernieuwbare energie / waterbeheer / landgebruiksplanning / landbouw / regionale planning / maatschappelijke betrokkenheid / sociale participatie / levensomstandigheden / plattelandsopbouw / plattelandsgemeenschappen / plattelandsplanning / biobased economy / veenkolonien
Rubrieken Plattelandsplannen
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Opdracht van de prijsvraag, waarvan dit het juryrapport is, was: Ontwikkel een methodiek voor duurzame waardecreatie om te komen tot ‘regionale comfortzones’ in de Veenkoloniën. Benut daarbij de identiteit en uniciteit van het gebied en de kansen in het energie-, landbouw- en watersysteem om de onafhankelijkheid en de kracht van bewoners en het gebied te vergroten; Ga uit van de verhalen en ervaringen van de bewoners en gebruikers. Betrek deze nadrukkelijk in de ontwikkeling van de methodiek; Onderzoek en verbeeld uw ideeën over de mogelijke uitkomsten van de methodiek op drie schaalniveaus: • Radius ca. 5 km – Het lokale schaalniveau van projecten en initiatieven van bewoners. Kies een sleutelproject of initiatief dat een belangrijke motor kan zijn in de ontwikkeling en werk dat uit. Laat de systeempotenties zien. Welke partijen dragen dit initiatief? Is dit een voorbeeld voor andere gebieden? Welke verdienmodel valt hieraan te koppelen? • Radius ca. 20 km – Het schaalniveau van ’regionale comfortzones’. Laat door middel van ontwerp (in een gebied naar eigen keuze) zien hoe de methodiek de regio versterkt en minder afhankelijk maakt van voorzieningen en systemen van buitenaf. Dit ontwerp is geen blauwdruk maar een verbinding naar de bewoners en gebruikers in het gebied. • Radius ca. 100 km – Het schaalniveau van de Veenkoloniën of ruimer. Bepaal welke condities op het hogere schaalniveau van de Veenkoloniën of ruimer bijdragen aan de gewenste ontwikkeling op lokaal-regionaal niveau. En schets een ruimtelijk toekomstbeeld daarbij. Laat zien hoe investeringen / transformaties op dit schaalniveau bijdragen aan de regionale comfortzones en lokale initiatieven. Welke actoren, bedrijven en (semi-)overheden zijn betrokken bij dit schaalniveau? Maak duidelijk langs welke processtappen u te werk wilt gaan als uw inzending als winnaar uit de prijsvraag komt. Ga daarbij in op de door u voorgestane uitvoeringsstrategie en de noodzakelijke in- en externe communicatie. Geef daarbij het tijdsbestek voor de deelprocessen aan die u in en na 2012 wilt gaan volgen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.