Record nummer 1997133
Titel artikel Beeld van een duizendjarige : karakteristiek van het hedendaagse veenweidelandschap
Auteur(s) Haartsen, A.
Tijdschrifttitel Historisch geografisch tijdschrift
Deel(Jaar)Nummer 30(2012)1
Paginering 3 - 14
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) veenweiden / landschap / historische geografie / west-nederland
Rubrieken Historische geografie
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Het veenweidelandschap is met zijn ouderdom van zo'n duizend jaar lang niet het oudste Nederlandse landschapstype, maar wel het meest Hollandse en misschien ook wel het meest karakteristieke voor ons land. Het gebied draagt de sporen van en de herinneringen aan een lang leven met hoogte- en dieptepunten. Het heeft veel te vertellen over het gebruik van de grond, de omgang met het water, de waterwegen die gegraven werden en de mensen die boerderijen bouwden, forten aanlegden, 's zomers in het gras lagen en 's winters op de sloten tochten schaatsten. Zijn specifieke trekjes en doorleefde geschiedenis maken van onze duizendjarige een interessant en typisch Nederlands cultuurlandschap waar we vooral ook in internationaal opzicht buitengewone waarde aan moeten hechten. Het voortbestaan van het veenweidelandschap is echter geenszins zeker. Hier en daar wordt voorzichtig de vraag gesteld: hoe kras is deze oude eigenlijk nog?
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.