Record nummer 2009382
Titel Energy savings in the production chains of Tronox
toon extra info.
author(s): Ab de Buck ... [et al.]
Uitgever Delft : CE Delft
Jaar van uitgave 2012
Pagina's 43 pw
Annotatie(s) Publication code: 12.3427.45
Online full text
Trefwoorden (cab) chemische industrie / chemie op basis van biologische grondstoffen / chemie / energiebesparing / kooldioxide / emissie / haalbaarheidsstudies / economische haalbaarheid / reststromen / afvalhergebruik / biobased economy
Rubrieken Chemie (algemeen) / Industriële sector
Publicatie type Boek
Taal Engels
Toelichting CE Delft heeft voor Tronox, een producent van titaniumdioxide in de Rotterdamse haven, een onderzoek uitgevoerd naar mogelijkheden voor energie-efficiëntie en vermindering van CO2-emissies. Omdat het bedrijf al veel acties heeft ingezet gericht op efficiëntieverbeteringen op de locatie, lag de nadruk op energiebesparing door reststromen hoogwaardiger te gaan gebruiken. Daarnaast is gekeken naar mogelijke inzet van biomassa als grondstof. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het MEE-convenant (convenant Energie-Efficiency Energie-intensieve bedrijven), met financiële ondersteuning van Agentschap Nl. In het project zijn vijf opties uitgewerkt: het leveren van restwarmte aan de warmteleiding naar Rotterdam; het leveren van CO2 als grondstof voor de glastuinbouw; het als product afzetten van HCl uit een afvalwaterstroom; het benutten van een afvalstroom (slurry) als grondstof voor wegenbouw; het inzetten van biocokes als vervanging van petcokes. De opties zijn uitgewerkt naar technologische haalbaarheid, kosten/baten en impact op de CO2-emissies. In totaal leveren de opties een verrassend hoge besparing op in de CO2-footprint van het bedrijf, in de orde van 25%. Tronox gebruikt de resultaten bij het uitwerken en plannen van vervolgstappen. Verder hebben VNCI en Agentschap Nl, naar aanleiding van dit onderzoek, het onderwerp biocokes opgenomen in de Routekaart Chemie, en de mogelijkheden voor biocokes voor de hele Nederlandse chemie in kaart laten brengen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.