Record nummer 2010117
Titel Beoordeling rapport Luchtemissies houtkachels
toon extra info.
C.E.P. (Ewout) Dönszelmann, D. (Dagmar) Nelissen
Auteur(s) C.E.P. (Ewout) Dönszelmann, C.E.P. ; Nelissen, D.
Uitgever Delft : CHE
Jaar van uitgave 2010
Pagina's 29 p
Annotatie(s) Publicatienummer: 10.3205.58  toon alle annotatie(s)
Opdrachtgever: Milieudefensie Groningen
Online full text
Trefwoorden (cab) luchtverontreiniging / kachels / brandhout / houtrook / verbranding / rookgassen / biobased economy
Rubrieken Luchtverontreiniging
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Buro Blauw heeft in opdracht van de gemeente Groningen een onderzoek verricht naar de beschikbare informatie over de emissies van houtkachels. In dat onderzoek zijn ook de effecten van deze emissies op de omgeving voor de locatie Noorderhaven Groningen in kaart gebracht. Milieudefensie Groningen stelt vraagtekens bij de aannames en uitkomsten van het onderzoek van Buro Blauw en heeft CE Delft om een second opinion gevraagd. De benadering die door Blauw is gekozen leidt als gevolg van de door Blauw gedane aannames tot een ernstige onderschatting van de bijdrage van houtkachels aan de concentraties luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht. Met name rond de woonschepen zullen de normen voor PM10 en PAK’s, maar ook het niveau van acceptabele geurhinder, overschreden worden. Deze conclusies leiden tot het advies de berekeningen opnieuw en met betere aannames te laten uitvoeren. Daarnaast is het raadzaam om langdurige metingen van PM10 aan de Noorderhaven te laten uitvoeren. Daarmee kunnen de berekeningen worden gevalideerd. Dit kan goed in combinatie met het meten van levoglucosan dat als gidsstof is vastgesteld door ECN.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.