Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2044316
Titel Voorspelling optreden zwarte vlekken in bewaarpeen (Tweede fase)
toon extra info.
Nathalie Verhoef, Johannes Draaijer, Anneloes Strijker, Peter Balk, Hendrik Eerkens
Auteur(s) Verhoef, N. ; Draaijer, J. ; Strijker, A. ; Balk, P. ; Eerkens, H.
Uitgever Wageningen : NSure
Jaar van uitgave 2013
Pagina's 11 p illustraties
Annotatie(s) Project nummer PT: 14320
Online full text
Trefwoorden (cab) daucus carota / penen / schimmelziekten / opslagkwaliteit / detectie / testen / genexpressie / meting / bemonsteren
Rubrieken Plantenziekteverwekkende schimmels / Wortelgewassen als groente
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Zwarte vlekken in bewaarpeen kunnen worden veroorzaakt door verschillende schimmels welke tot grote problemen kunnen leiden. Een partij die er tijdens de oogst nog goed uitziet, kan in maart dusdanig veel schade hebben dat de waarde van de partij nog slechts nihil is. NSure heeft met hulp van Agrifirm Plant en andere belanghebbenden een moleculaire toets ontwikkeld om het risico op zwarte vlek in bewaarpeen te voorspellen. Aan de hand van penenmonsters die de afgelopen drie jaar zijn verzameld door Agrifirm Plant van een 1 50 tal percelen tijdens de oogst/ opslag en een inductieproef uitgevoerd door Bejo Zaden, heeft NSure een set genen geïdentificeerd die gebruikt kan worden om het risico op zwarte vlek te voorspellen. De genen zijn gevoelig en reageren niet alleen op infecties die zijn veroorzaakt door schimmels die gerekend worden tot de zwarte vlek veroorzakers Mycocentrospora acerina , Alternaria radi cina, Chalaropsis thielavioides en Rhexocercosporidium carotae, maar ook op infecties die zijn veroorzaakt door Phytophthora porri , waardoor de test breder inzetbaar is. Het testresultaat is een inschatting van een partij in één van de volgende categorieën; laag (1), gemiddeld (2) en hoog risico op zwarte vlek ken (3). De test is het meest betrouwbaar als een monster wordt genomen na 1 maand opslag.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.