Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2051218
Titel Het effect van inundatie op sclerotiën van de schimmel Sclerotium rolfsii : voortgezet diagnostisch onderzoek 2011
toon extra info.
Peter Vink
Auteur(s) Vink, P.
Uitgever Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit
Jaar van uitgave 2011
Pagina's 1 online resource (13 pagina's) illustraties
Annotatie(s) Projectnummer PT: 13891-05. - Projectnummer PPO: 32 341021 60
Online full text
Trefwoorden (cab) athelia rolfsii / nerine / teelt / inundatie / gewasbescherming / biologische bestrijding / schimmelziekten / bloembollen
Rubrieken Biologische bestrijding / Bloembollen en -knollen
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Bij de teelt van Nerine ondervinden bollentelers de laatste jaren in toenemende mate problemen met een aantasting door de schimmel Sclerotium rolfsii oftewel kroonrot. Deze lastige schimmel vormt sclerotiën die gedurende lange tijd in de grond kunnen overleven en in een volgteelt weer voor problemen kunnen zorgen. Om Nerinebollen ziektevrij te kunnen telen moet dus geregeld worden gezocht naar “schone” grond of moet dit met chemische middelen worden behandeld of ontsmet. Aangezien daartoe de mogelijkheden steeds beperkter worden is gevraagd om na te gaan of sclerotiën van deze schimmel in de grond kunnen worden bestreden met behulp van inundatie. Daartoe zijn sclerotiën van de schimmel Sclerotium rolfsii gekweekt en na afrijping verzameld. Vervolgens zijn porties sclerotiën in kleine nylongazen zakjes verpakt en ingegraven in kunststof buizen gevuld met zandgrond. De buizen met ingegraven sclerotiën zijn daarna wel of niet onder water gezet. Na respectievelijk 4, 6, 8, 10 en 12 weken zijn steeds porties sclerotiën uit de wel en niet geïnundeerd buizen met grond gehaald. De sclerotiën zijn na te zijn ontsmet en gespoeld doormidden gesneden en geënt op petrischalen met een voedingsbodem. Na incubatie bij 24°C is het kiemings-percentage van de sclerotiën bepaald. Het bleek dat al na 4 weken inundatie bij 17-20°C alle sclerotiën niet meer in staat waren om te kiemen en uit te groeien. Ook bij 6, 8, 10 en 12 weken inundatie kiemden geen sclerotiën meer. Vrijwel alle sclerotiën die in niet geïnundeerde tuingrond waren bewaard kiemden wel normaal. Met dit onderzoek is dus duidelijk geworden dat sclerotiën van de schimmel Sclerotium rolfsii door middel van inundatie goed kunnen worden betreden. Deze methode kan dus worden ingezet om besmette grond op een duurzame manier te ontsmetten waardoor geen problemen met genoemde schimmel vanuit besmette grond meer hoeven op te treden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.