Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2053382
Titel Weefselkweekvermeerdering van diverse bolgewassen : Hippeastrum, Nerine, Hyacint en Zantedeschia
toon extra info.
P.J. van Leeuwen, M. Dijkema, H. Bouman, A. Paffen
Auteur(s) Leeuwen, P.J. van ; Dijkema, M. ; Bouman, H. ; Paffen, A.
Uitgever Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Bloembollen
Jaar van uitgave 2006
Pagina's 1 online resource (79 pagina's) illustraties
Annotatie(s) Projectnummer: 32 330446 00
Online full text
Trefwoorden (cab) weefselkweek / hippeastrum / nerine / hyacinthus / zantedeschia / bloembollen / landbouwkundig onderzoek / nederland
Rubrieken Plantenvermeerdering / Bloembollen en -knollen
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Bij de in vitro vermeerdering van Hippeastrum leveren drie stappen problemen op. Ten eerste is er veel uitval van explantaten na inzetten vanwege inwendige besmettingen. Ten tweede verloopt de vermeerdering in weefselkweek traag. Ten derde is de uitgroei van de bolletje na het uitplanten slecht. Bij de in vitro vermeerdering van Nerine leveren drie stappen problemen op. Ten eerste is er veel uitval van explantaten na inzetten vanwege inwendige besmettingen. Ten tweede verloopt de vermeerdering in weefselkweek traag. Ten derde is de uitgroei van de bolletje na het uitplanten slecht. Bij de weefselkweekvermeerdering van hyacint vormt de bolvorming aan het einde van de vermeerdering een probleem evenals het overlevingspercentage van de bolletjes na uitplanten. Het onderzoek was gericht op de snelle productie van veel grote scheuten in weefselkweek omdat grote scheuten grote bolletjes geven. Grote bolletjes zijn noodzakelijk om de overgang naar de in vivo teelt te overleven. Zantedeschia is een gewas in opkomst. De verkoop als snijbloem of potplant is de afgelopen jaren zeer sterk toegenomen. Daardoor nam ook de vraag naar knollen toe. Een mogelijkheid om snel aan grote aantallen van bestaande én nieuwe cultivars te komen is vermeerdering via weefselkweek. Deze methode van vermeerdering is inmiddels niet meer weg te denken voor Zantedeschia. De laatste jaren zijn echter in de praktijk steeds meer problemen geconstateerd die worden toegeschreven aan de vermeerdering via weefselkweek.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.