Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2067647
Titel Minimum kwaliteitsnormen bij appel : consequenties van de Minoltamethode voor overige kwaliteitskenmerken
toon extra info.
A. de Jager, F.W. Schoorl en C.G. Westerweele
Auteur(s) Jager, A. de ; Schoorl, F.W. ; Westerweele, C.G.
Uitgever Randwijk : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Fruit
Jaar van uitgave 2004
Pagina's 1 online resource (PDF, 43 pagina's)
Annotatie(s) Projectnummer PT: 11.804. - Projectnummer PPO-fruit: 610532
Online full text
Trefwoorden (cab) appels / malus domestica / gewaskwaliteit / bepaling / kwalitatieve methoden / fruitteelt / nederland
Rubrieken Appels, peren
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Op Europees niveau vindt overleg plaats met het oog op afspraken over algemeen geldende normen voor kwaliteit van appelen. Daarbij worden lagere minimumnormen overwogen op het gebied van diameter en gewicht en wellicht ook nieuwe minimumnormen voor suiker (%brix). In Nederland wordt al een aantal jaren een methode toegepast op basis van kleurmetingen om bij het begin van het nieuwe seizoen onrijp fruit van de markt te weren. Omdat men in Nederland graag de kleurmethode wil behouden is het van belang om mogelijke conflicten met andere minimumnormen in kaart te brengen. In opdracht van het PT heeft PPO-fruit een analyse uitgevoerd met gebruik van gegevens die vanaf 1989 zijn verzameld in het kader van meerdere projecten. Deze metingen omvatten meestal een langere reeks van metingen gedurende een aantal weken vóór de oogst en tijdens de plukperiode. Bij de kleurmethode wordt gebruik gemaakt van het verband tussen de grondkleur bij pluk en de smaak na één week uitstallen bij kamertemperatuur. De kleurmeting omvat de kenmerken groen (a-waarde), geel (bwaarde) en intensiteit van de kleur (L-waarde). Formules voor het verband tussen kleur bij pluk en smaak na één week zijn ontwikkeld voor de rassen Cox, Elstar, James Grieve, Delcorf, Alkmene en Elan, bij beide laatste rassen slechts op basis van gegevens van één jaar. Met behulp van deze formules is voor alle genoemde rassen, voor alle jaren en voor alle percelen waarvan voldoende gegevens beschikbaar waren, berekend op welk moment de grenswaarde voor smaak van 5,5 (op een schaal van 1-10) werd bereikt. Vervolgens is vastgesteld wat de bijbehorende waarde was van de overige kwaliteitskenmerken vruchtgewicht of –maat, hardheid, zetmeelstadium, %brix, en %zuur. Voor deze analyse waren geschikte gegevens beschikbaar voor Cox van 6 jaren, voor Elstar van 8 jaren, voor James Grieve van 4 jaren, voor Delcorf van 3 jaren en voor Alkmene en Elan van 1 jaar (van Delcorf, Alkmene en Elan naast kleurgegevens alleen gegevens van vruchtgewicht, vruchtmaat en zetmeelstadium)
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.