Record nummer 2147672
Titel artikel Ontwikkelingen in naamgeving en registratie van cultuurplanten
Auteur(s) Hofman, M.H.A.
Tijdschrifttitel Dendroflora
Deel(Jaar)Nummer (2013)50
Paginering 28 - 45
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) houtachtige planten als sierplanten / boomkwekerijen / gewaskwaliteit / registratie / rassen (planten) / taxonomie / beschrijvingen / fruitgewassen / siergewassen / plantenveredeling / cultivars / handelsmerken / kwekersrecht / nomenclatuur
Rubrieken Houtachtige siergewassen / Fruitteelt / Plantentaxonomie
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Een correcte en eenduidige naamgeving van onze boomkwekerijgewassen is van groot belang voor de groensector. Hierover is iedereen het wel eens. Het is immers een belangrijk middel voor de garantie van soortechtheid en is daarmee een wezenlijk onderdeel van de plantkwaliteit. Maar de naamgeving van planten is bepaald niet statisch. Vanuit de wetenschap komen soms nieuwe inzichten in verwantschappen, die consequenties kunnen hebben voor de naamgeving van soorten. En vanuitde sector zijn er ontwikkelingen die aangepaste regelgeving voor naamgeving of rasregistratie noodzakelijk maken. Verder gebruikt het bedrijfsleven een naam niet alleen om de identietiet van een bepaalde plant aan te geven, maar ook als marketingtool. Dit botst soms met de doelen en principes van de wetenschap en de overheid. Er zijn soms verschillende belangen tussen de partijen, maar er is één gemeenschappelijk doel: optimale kwaliteit en betrouwbaarheid!
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.