Record nummer 2168389
Titel Resultaten melk- en grasmonitoring en kwaliteitscontroles 2015 : Landelijk Meetnet Radioactiviteit in Voedsel
toon extra info.
C.G.M. Onstenk, A. Vos van Avezathe, A. Gerssen
Auteur(s) Onstenk, C.G.M. ; Vos Van Avezathe, A. ; Gerssen, A.
Uitgever Wageningen : RIKILT Wageningen UR
Jaar van uitgave 2016
Pagina's 1 online resource (PDF, 27 pagina's) illustraties
Titel van reeks RIKILT-rapport (2016.001)
Annotatie(s) Project WOT-02-001-001
Online full text
Trefwoorden (cab) voedselproductie / radioactiviteit / monitoring / meetnetten / kwaliteitscontroles / melkcontrole / graslanden
Rubrieken Kwaliteit van levensmiddelen, voedselveiligheid
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Het Landelijk Meetnet Radioactiviteit in Voedsel (LMRV) dient als bewaking voor de voedselproductie en wordt ingezet in het nationale monitoringsprogramma, met name voor de monitoring van radioactiviteit in melk. In dit jaarrapport worden de resultaten van de melk- en grasmonitoring, en van de kwaliteitscontroles van de voedselmonitoren in 2015 gepresenteerd. In geen van de onderzochte melk- en grasmonsters zijn kunstmatige radionucliden gevonden, alleen natuurlijke radionucliden. Uit de kwaliteitscontrolemetingen van de weipoederbatches en het I-131 rondzendonderzoek blijkt dat de spreiding in resultaten tussen de verschillende voedselmonitoren onderling gering is. Behoudens twee K-40-resultaten voldeden alle meetresultaten aan de gehanteerde marge voor een terugvinding van tussen de 80% en 120%. Voor Cs-137 en I-131 komen de resultaten van de voedselmonitoren en het resultaat van de geaccrediteerde methode op de hoge-resolutie gammaspectrometer overeen. De weipoedermetingen laten voor het natuurlijke radionuclide K-40 echter wel een systematische overschatting zien ten opzichte van de gehanteerde referentiewaarden, welke voor een belangrijk deel toe te schrijven is aan de toegekende, te lage, referentiewaarden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.