Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2198905
Titel Afvoer mest ter compensatie van aanvoer graan en stro : notitie voor Boeren voor Natuur, polder van Biesland
toon extra info.
Marleen Plomp
Auteur(s) Plomp, M.
Uitgever [S.l] : Livestock Research Wageningen UR
Jaar van uitgave 2011
Pagina's 9 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Boeren voor Natuur is gebaseerd op het principe van nul-aanvoer, het bedrijf moet volledig zelfvoorzienend zijn. Op Hoeve Biesland blijkt het o.a. wegens grondsoort niet mogelijk de gewenste hoeveelheid graan en stro zelf te telen. Dat betekent dat het principe van nul-aanvoer zou moeten worden losgelaten en moeten worden vervangen door een systeem waarbij wel aanvoer mogelijk is. Onderstaande berekeningen schetsen de mogelijkheden en gevolgen van de afvoer van mest ter compensatie van de aanvoer van krachtvoer (graan) en stro. De berekeningen simuleren de teelt van graan en stro op het eigen bedrijf. Dit benadert het principe van nul-aanvoer. Eerst wordt berekend hoeveel kg N uit mest nodig zou zijn voor de teelt van de hoeveelheid graan en stro die wordt aangevoerd. De bijbehorende hoeveelheid mest wordt vervolgens afgevoerd. Deze benadering is reëler dan uit te gaan van een N-afvoer die gelijk is aan de N-aanvoer (mineralenbalans). Verliezen bij de teelt (efficiëntie van omzetting) zouden anders worden afgewenteld buiten het bedrijf, waardoor het aantrekkelijk zou kunnen worden om graan aan te voeren en mest af te zetten. In theorie zou dan een heel intensief bedrijf kunnen ontstaan. Met de bepaalde omrekeningsfactoren worden vervolgens verschillende bedrijfssituaties doorgerekend. De huidige situatie waarin de koeien in ligboxen worden gehouden is de uitgangssituatie. Daarnaast is een situatie doorgerekend waarin de melkkoeien op stro worden gehouden. Het bedrijf heeft namelijk plannen om een dergelijke stal te bouwen. Vervolgens is gekeken naar een situatie waarin een deel van het stro vervangen wordt door riet.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.