Record nummer 2201611
Titel Hoge kalversterfte in de Nederlandse melkveehouderij
Uitgever [S.l.] : Dier&Recht
Jaar van uitgave 2017
Pagina's 13 p
Online full text
Trefwoorden (cab) dierenwelzijn / dierlijke productie / kalveren / diergezondheid
Rubrieken Gezondheid en welzijn van dieren
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting De Nederlandse melkveehouderij heeft een goed imago in vergelijking met andere veehouderij-systemen. We denken aan koeien in de wei en huppelende kalfjes, ruiken vers gemaaid gras op een mooie lentedag en drinken boerenmelk uit pakken waar vlindertjes en vogels op prijken. Toch heeft er al jarenlang een enorme intensivering plaatsgevonden, die voor een niet al te oplettende burger nog nauwelijks zichtbaar is. Het aantal melkveebedrijven daalt, terwijl het aantal koeien per bedrijf enorm toeneemt. Van een koe wordt jaar na jaar verwacht dat ze meer melk produceert en een boer moet steeds meer koeien houden om rond te kunnen komen, zodat werkdagen van 80 uur eerder norm dan uitzondering zijn en steeds meer koeien het hele jaar door op stal moeten staan om efficiƫnter te produceren. Begin 2015 is het quoteringsysteem, dat een plafond stelde aan de hoeveelheid melk die in Nederland geproduceerd mocht worden, afgeschaft en als gevolg daarvan heeft de schaalvergroting een vlucht genomen, zijn de melkprijzen gekelderd en heeft de melkveehouderij zichzelf muurvast gezet in een concurrentiestrijd. Tijdens deze steeds toenemende intensivering van de melkveehouderij en de financiƫle problemen die boeren hebben, is er steeds minder tijd om aandacht te besteden aan de kalfjes. Het gevolg: In 2015 haalde 1 op de 7 kalveren de leeftijd van 1 jaar niet.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.