Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2201634
Titel artikel Kliflamsoor (Limonium binervosum (G.E.Smith) C.E.Salmon op Ameland, een nieuwe kwelderplant in Nederland
Auteur(s) Dirkse, G.M. ; Krol, J.
Tijdschrifttitel Gorteria : mededelingenblad ten dienste van de floristiek en het vegetatie-onderzoek van Nederland
Deel(Jaar)Nummer 38(2016)1
Paginering 25 - 27
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Aan de noordkust van Ameland ligt tussen Hollum en Ballum, en noordelijk van de Lange Duinen, een groen strand.1 De zandbank Bornrif verbond zich in 1986 met de duinen ten noordwesten van Hollum en groeide naar het oosten aan tot een lengte van 10 kilometer. De opslibbende laagte tussen de bank en de duinen was in 2013 1,5–0,5 kilometer breed. Dit is het groene strand. Het strand is natuurlijk niet echt groen, maar de benaming slaat op de plantengroei in een klein deel van de opgeslibde laagte. In dat deel vinden we zandige kwelders, kleine lagunes, vlaktes met Samolus valerandi L., moerassen met Bolboschoenus maritimus (L.) Palla, en Phragmites australis (Cav.) Steud., valleien met Blysmus rufus (Huds.) Link, Carex extensa Gooden., helmduinen en duintjes met Elytrigia juncea (L.) Nevski. Zoet water uit de Lange Duinen sijpelt onmerkbaar door de laagte naar zee. Elk jaar loopt het groene strand minstens eenmaal onder met zeewater. Vanaf de duinvoet voert een smal paadje recht naar het Noordzee-strand. De oppervlakte groen strand bedroeg in 2013 ongeveer 30 hectare. De flora bestaat uit een combinatie van zoet- en zoutwaterplanten. Sinds 2003 inventariseert het Natuurcentrum Ameland elk jaar de flora van het groene strand, die tot nu toe niet bijzonder soortenrijk bleek (115 soorten planten in 2013), maar die wel vele voor Nederland bijzondere soorten telt, omdat kwelders en duinvalleien in Nederland weinig voorkomen.Tijdens de jaarlijkse inventarisatie op 23 augustus 2013 ontdekte de eerste auteur een kleinbladige Limonium die, na later bleek, L. binervosum (G.E.Smith) C.E.Salmon vertegenwoordigt. Voor zover bekend betreft deze ontdekking de eerste vondst van deze soort in Nederland!
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.