Record nummer 2217045
Titel artikel Dossier Castratiestop en de gevolgen voor berengeur
Auteur(s) Aluwé, M. ; Heyrman, E. ; De Smet, S.
Tijdschrifttitel Management&techniek
Deel(Jaar)Nummer 22(2017)12
Paginering 34 - 40
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) dierenwelzijn / dierlijke productie / varkens / diergezondheid / dierethiek
Rubrieken Gezondheid en welzijn van dieren
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Castratie van beerbiggen, zelfs met het gebruik van pijnbestrijding en/of verdoving, ligt al geruime tijd onder vuur. De deadline om hier volledig van af te stappen en over te schakelen op alternatieven zoals immunocastratie, het seksen van sperma of houden van intacte beren is bepaald voor 2018. Die deadline nadert met rasse schreden, maar er zijn nog heel wat knelpunten die de omschakeling bemoeilijken. Het voorkomen van berengeur bijvoorbeeld, een onaangename geur die bij zo’n 3 à 5% van de beerkarkassen optreedt wanneer het vlees verwarmd wordt. Dit dossier gaat dieper in op de stand van zaken in verband met de geplande castratiestop en geeft advies om de kans op berengeur bij het houden van intacte beren te reduceren. Tot slot geeft het laatste artikel een overzicht van de mogelijkheden en beperkingen die er zijn om varkensvlees met berengeur toch nog in vleesproducten te verwerken, zonder een negatieve smaakof geurervaring voor de consument.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.