Record nummer 2217846
Titel Duurzaamheidsprestaties onderwijsgebouwen MJA : van EPG & MPG naar DPG & Circulair
toon extra info.
J.P. (John) Mak
Auteur(s) Mak, J. P..
Uitgever Utrecht : W/E adviseurs
Jaar van uitgave 2017
Pagina's 1 online resource (PDF, 115 pages) diagrams
Annotatie(s) Project number W/E 9241
Online full text
Trefwoorden (cab) bouwconstructie / bouwmaterialen / duurzaamheid (sustainability) / energiebesparing / gebouwen / berekening / milieueffect
Rubrieken Bouwconstructie
Publicatie type Boek
Taal Engels
Toelichting Wat is er nu belangrijker; het reduceren van het energiegebruik of van het verminderen van het materiaalgebruik? Iedereen die bij nieuwbouw of renovatie van een gebouw hiervoor de berekeningen maakt, loopt aan tegen dit dilemma. Door meer isolatie, toepassing van een warmtepomp of pv-panelen op het dak blijkt de energieprestatie conform de EPG- berekening te verbeteren, maar de milieuprestatie volgens de MPG-berekening juist slechter te worden. Wat is nu vanuit duurzaamheidsoogpunt de juiste beslissing? De Topsector Energie heeft een tweejarig project ondersteund dat beoogde om hierop een antwoord te geven: de berekening van de duurzaamheidsprestatie ofwel de DPG. In deze berekening wordt over de levensduur van een gebouw de totale milieubelasting bepaald, gebruikmakend van de breed geaccepteerde LCA-methodiek. De DPG maakt het mogelijk om bij schijnbare tegenstrijdigheden toch een optimale keuze te maken. Vanuit de Meerjarenafspraken (MJA's) voor HBO's en voor universiteiten ontstond belangstelling voor deze methodiek en de toepassingsmogelijkheden bij onderwijsgebouwen. Geeft de methodiek inderdaad de beloofde inzichten en hoe pakken deze uit voor deze categorie gebouwen? Om hier inzicht in te krijgen is aan WE-adviseurs opdracht gegeven om vier recent gerealiseerde, duurzame onderwijsgebouwen door te rekenen. Het zijn twee gebouwen voor het HBO en twee voor het universitair onderwijs, in beide gevallen een nieuwbouwproject en een renovatie van een bestaand gebouw.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.