Record nummer 2221962
Titel artikel De effecten van lawaai op vissen, walvissen en dolfijnen
Auteur(s) Kok, A.
Tijdschrifttitel Biotechniek / Landelijke Werkcommissie Laboratoriumdieren
Deel(Jaar)Nummer 56(2017)2
Paginering 9 - 13
Online full text
Trefwoorden (cab) dierenwelzijn / diergezondheid / wilde dieren / diergedrag
Rubrieken Gezondheid en welzijn van dieren
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting De hoeveelheid antropogeen lawaai in het water is in de afgelopen decennia sterk toege- nomen. Dit lawaai verstoort het zeeleven, waaronder vissen en walvisachtigen. Problemen die vóórkomen zijn bijvoorbeeld fysieke schade door geluid, maar ook verstoring van het gedrag, wat onder andere kan leiden tot een verminderde vermijding van predatoren. e Bij vissen zijn deze gevolgen redelijk goed te onderzoeken, maar voor walvisachtigen is dat lastiger. Ze zijn groot, kunnen meestal niet in gevangenschap gehouden worden en zitten het grootste gedeelte van de tijd onder water. Een aantal jaar geleden is daar een oplossing voor gevonden: een zender die met zuignappen op een walvis of dolfijn geplakt kan worden en informatie verzamelt over diepte, geluiden en de oriëntatie van het dier. Daarnaast is er een methode ontwikkeld om duidelijk te omschrijven wat walvisachtigen aan het opper- vlak doen, zodat zowel onder als boven water het gedrag gemeten kan worden. Door het gebruik van deze twee methoden kunnen de effecten van geluid op walvisachtigen steeds inzichtelijker gemaakt worden. Omdat er nog veel onbekend is over de effecten van geluid op zowel walvisachtigen als vissen, is er meer onderzoek nodig om deze kennislacune op te vullen en zo het zeeleven te beschermen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.