Record nummer 2250121
Titel artikel Hoe wordt de kwaliteit van een eiwit bepaald?
Auteur(s) Geeter, H. de
Tijdschrifttitel Nutrinews / Nutrition Information Center
Deel(Jaar)Nummer (2013)2
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Eiwitten zijn onmisbare macronutriënten in onze voeding. Zij vormen een bron van stikstof en essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft voor de opbouw en het onderhoud van weefsels en de aanmaak van diverse stikstofverbindingen die actief zijn in de stofwisseling. Niet alle eiwitten in onze voeding hebben dezelfde kwaliteit. De voedingswaarde van een voedingseiwit wordt bepaald door de mate waarin het in staat is om de behoefte aan stikstof en essentiële aminozuren te dekken. Aan voedingseiwitten die meer essentiële aminozuren aanbrengen wordt in het algemeen een hogere voedingswaarde toegekend dan aan voedingseiwitten die minder essentiële aminozuren aanbrengen. Voor de evaluatie van de voedingswaarde van eiwitten wordt al 20 jaar de PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score)-methode gebruikt. In een recent rapport adviseert de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (Food and Agricultural Organization of FAO) om deze methode te vervangen door de nieuwe DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score)-methode. Voor de evaluatie van de voedingswaarde van eiwitten worden in de DIAAS-methode data over de verteerbaarheid en de biobeschikbaarheid van de individuele aminozuren gebruikt en niet van het eiwit in zijn geheel. Deze nieuwe methode moet een antwoord bieden op de kritiek die er steeds is geweest op de PDCAAS-methode en moet toelaten om nauwkeuriger de bijdrage van de verschillende voedingseiwitten aan de behoefte aan essentiële aminozuren te beoordelen. Alvorens de DIAAS-methode op grote schaal kan worden gebruikt, is echter nog bijkomend onderzoek nodig om bepaalde factoren in de berekening beter te onderbouwen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.