Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2250544
Titel Longline visserij op schol : een pilot onderzoek naar effectiviteit van longlines voor de visserij op schol
toon extra info.
auteur(s): Sophie Neitzel & Pieke Molenaar
Auteur(s) Neitzel, Sophie ; Molenaar, Pieke
Uitgever IJmuiden : Wageningen Marine Research
Jaar van uitgave 2018
Pagina's 1 online resource (PDF, 29 pages) illustrations
Titel van reeks Wageningen Marine Research rapport (C003/19)
Annotatie(s) Project number: BO-43-023.02-027, KD-2018-086
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting (Engels) Dit onderzoek is uitgevoerd binnen het Kennisdesk Onderzoek in het kader van EZ-programma's. Omdat de visgronden voor de sleepnetvisserij in de toekomst beperkter worden door o.a. aanleg van nieuwe windmolenparken waar sleepnetvisserij verboden is, wil de visserij sector een economisch rendabel alternatief ontwikkelen waarmee de doelsoorten van de huidige Nederlandse sleepnetvisserij gevangen kunnen worden. Dit pilot project richt zich daarom op het ontwikkelen van een longlinevisserij op schol als een low impact vistuig als alternatief voor de bodemberoerende sleepnetvisserij. In deze studie is de vangst efficiëntie van verschillende longlines (haak- en lijn types) met een aantal aassoorten onderzocht Hiervoor is er voorafgaand aan de experimenten op zee een labtest uitgevoerd naar de geschiktheid van verschillende haaktypen voor het vangen van schol. Er is gekeken naar de maximale bekopening van verschillende lengteklassen schol, en welke type en grootte haak geschikt zijn voor deze lengteklassen. Vervolgens zijn verschillende lijnen en haaktypen geselecteerd die getest zijn tijdens een tweetal experimenten op zee. Tijdens de eerste reis zijn er tien schollen gevangen maar heeft de bemanning slechts één etmaal kunnen testen vanwege slechte weersomstandigheden. Deze resultaten zijn verder niet meegenomen in de analyses. De tweede reis, waarbij een waarnemer van WMR aanwezig was, is uitvoerig getest met dertien longlines en zeven aassoorten. Tijdens deze reis werden slechts twee schollen gevangen. Verschillende factoren kunnen mogelijke oorzaken zijn voor het niet vangen van schollen. Zo is bijvoorbeeld weinig bekend over het aasgedrag van schol. Om een antwoord te kunnen formuleren op de vraag of longlinevisserij op schol rendabel kan zijn, is het aan te bevelen om eerst onderzoek te doen naar het aasgedrag van schol voordat er nieuwe experimenten gedaan worden. Ook kan er in de toekomst worden gekeken naar het geschikt maken van de longlines voor het vangen van andere marktwaardige vis als zeebaars, kabeljauw of tarbot.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.