Record nummer 2250544
Titel Longline visserij op schol : een pilot onderzoek naar effectiviteit van longlines voor de visserij op schol
toon extra info.
auteur(s): Sophie Neitzel & Pieke Molenaar
Auteur(s) Neitzel, Sophie ; Molenaar, Pieke
Uitgever IJmuiden : Wageningen Marine Research
Jaar van uitgave 2018
Pagina's 1 online resource (PDF, 29 pages) illustrations
Titel van reeks Wageningen Marine Research rapport (C003/19)
Annotatie(s) Project number: BO-43-023.02-027, KD-2018-086
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting (Engels) Dit onderzoek is uitgevoerd binnen het Kennisdesk Onderzoek in het kader van EZ-programma's. Omdat de visgronden voor de sleepnetvisserij in de toekomst beperkter worden door o.a. aanleg van nieuwe windmolenparken waar sleepnetvisserij verboden is, wil de visserij sector een economisch rendabel alternatief ontwikkelen waarmee de doelsoorten van de huidige Nederlandse sleepnetvisserij gevangen kunnen worden. Dit pilot project richt zich daarom op het ontwikkelen van een longlinevisserij op schol als een low impact vistuig als alternatief voor de bodemberoerende sleepnetvisserij. In deze studie is de vangst efficiëntie van verschillende longlines (haak- en lijn types) met een aantal aassoorten onderzocht Hiervoor is er voorafgaand aan de experimenten op zee een labtest uitgevoerd naar de geschiktheid van verschillende haaktypen voor het vangen van schol. Er is gekeken naar de maximale bekopening van verschillende lengteklassen schol, en welke type en grootte haak geschikt zijn voor deze lengteklassen. Vervolgens zijn verschillende lijnen en haaktypen geselecteerd die getest zijn tijdens een tweetal experimenten op zee. Tijdens de eerste reis zijn er tien schollen gevangen maar heeft de bemanning slechts één etmaal kunnen testen vanwege slechte weersomstandigheden. Deze resultaten zijn verder niet meegenomen in de analyses. De tweede reis, waarbij een waarnemer van WMR aanwezig was, is uitvoerig getest met dertien longlines en zeven aassoorten. Tijdens deze reis werden slechts twee schollen gevangen. Verschillende factoren kunnen mogelijke oorzaken zijn voor het niet vangen van schollen. Zo is bijvoorbeeld weinig bekend over het aasgedrag van schol. Om een antwoord te kunnen formuleren op de vraag of longlinevisserij op schol rendabel kan zijn, is het aan te bevelen om eerst onderzoek te doen naar het aasgedrag van schol voordat er nieuwe experimenten gedaan worden. Ook kan er in de toekomst worden gekeken naar het geschikt maken van de longlines voor het vangen van andere marktwaardige vis als zeebaars, kabeljauw of tarbot.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.