Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2250626
Titel Evaluatie convenant voedselzekerheid BZ - LNV
Auteur(s) Bilo, N. ; Gercama, L. ; Wilms, P.
Uitgever Den Haag : APE Public Economics
Jaar van uitgave 2019
Pagina's 49 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Sinds 2008 is voedselzekerheid een gezamenlijk beleidsterrein van de bewindslieden voor ontwikkelingssamenwerking (ministerie van Buitenlandse Zaken, hierna BZ) en landbouw (toen het ministerie van Economische Zaken, hierna EZ, nu ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, hierna LNV). De actuele beleidsnota ‘Nederlandse inzet voor wereldwijde voedselzekerheid’ dateert uit 2014. Hierin is opgenomen dat de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (hierna BHOS) van BZ verantwoordelijk is voor de inzet van Official Development Assistance (hierna ODA) en het bedrijfsleven instrumentarium en voor de coherentie met het buitenlandse handelsbeleid. De Minister van LNV is in de nota verantwoordelijk gesteld voor de inzet vanuit het agrarische Topsectorenbeleid, de Nederlandse kennisinfrastructuur en de coherentie met het internationale landbouw- en natuurbeleid. De aanname is dat de activiteiten onder de verantwoordelijkheid van de beide ministers complementair zijn en dat er in de praktijk slechts een beperkte overlap is. Zowel beleidsfocus als interne processen worden geacht verschillend te zijn. Dit zou de samenwerking van BZ en LNV op het gebied van internationale voedselzekerheid zowel kansrijk als uitdagend maken. Mede om dichter bij elkaar te komen in deze samenwerking is er op 1 april 2014 een convenant tussen BZ en EZ (nu LNV) in werking getreden. Het convenant loopt tot 31 december 2019 en faciliteert de gezamenlijke inzet in de praktijk, vooral door het jaarlijks beschikbaar stellen van ODA-budget door BZ. In het convenant is opgenomen dat de samenwerking en de relevantie van de binnen het convenant vallende activiteiten geëvalueerd zouden worden in 2016. Vanwege de trage opstart van de activiteiten is dit echter uitgesteld tot de af-ronding van het convenant in 2018/2019. Nu het convenant richting afronding gaat, hebben BZ en LNV aan APE Public Economics gevraagd om de samenwerking en relevantie van het convenant te evalueren. De resultaten hiervan willen zij gebruiken om eventuele toekomstige samenwerking op het gebied van voedselzekerheid vorm te geven.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.